Odaát

Segítheti a VR az űrmissziókat

Megosztom:

Az űrutazás jövője.

VR-rel az űrben

A VR nem tökéletes szimulációja az űrnek, de egy sokkal értékesebb eszköz, mint elsőre gondolnád.

Az Űrkutatók egy több részes VR dokumentumfilm, amit a Felix & Paul Studios készített Félix Lajeunesse és Paul Raphaël vezetésével. Folyamatosan együttműködtek a NASA-val a projektben. Felix és Paul egy speciálisan módosított kamerával készítik a felvételeket. Jelenleg az egyik űrállomáson, az ISS-en lehet vele szétnézni, de a nyárra űrsétákat is terveznek.

Később pedig akár távolabbi küldetések dokumentálására is használhatják majd a VR technikát, akár a Hold vagy a Mars felfedésére. Az űrhajósoknak is nagyon hasznos a kiképzésük során, hiszen sokkal inkább ismerni fogják az űrt, és ettől otthonosabbnak is érezhetik majd.

Jessica Meir a dokumentumfilmben szereplő űrhajós így nyilatkozott az élményről: “Ezt már megszokhattuk, mint űrhajósok: mindig mikroszkóp alatt vagyunk, és más kamerák is vannak az űrállomáson, nagyjából mindent rögzítenek, amit csinálunk odafent” – mondta a Cnetnek. “Ez valóban jó lehetőséget nyújt számunkra a tapasztalataink megosztására, amiket olyan nehéz megfogalmazni más emberekkel, akik még nem tapasztalták.”

Aztán a kész végeredményt is láthatta Meir: “Tényleg olyan érzés, mintha rögtön az űrállomáson lennénk. Amikor először felvettem, úgy éreztem, mintha ott lennék, olyan, mintha egy olyan helyen tartózkodnál, ahol korábban éltél. Mindent felismersz, és tényleg hihetetlen.”

A következő film

A VR dokumentumfilmhez több mint két éve gyűjtenek felvételeket, és már 200 órányi anyagnál is több született eddig az 58-62-es expedíciókról és a SpaceX Crew 1-ről az ISS fedélzetén. 

“Ez lesz az első alkalom, hogy a Földet ultra nagyfelbontású videóban, teljes 360 fokos környezetben, mindenféle akadály nélkül filmezik” – mondja Lajeunesse. “Ez pedig egy hat és fél órás űrsétával fog végződni, amit két űrhajóssal forgatunk attól a pillanattól kezdve, hogy kijönnek az állomásról, egészen addig a pillanatig, amikor visszaérnek.”

Null gravitáció

Van azért hátránya is, a VR nem képes megragadni a nulla gravitáció furcsaságát, vagyis a súlytalanságot. “Lehetetlen szavakba önteni, milyen érzés állandóan súlytalannak lenni” – meséli Meir. “Azt szoktuk mondani, amikor megérkezünk az űrbe, olyanok vagyunk, mint az újszülöttek, és ki kell találnunk, hogyan igyunk és együnk, és hogyan menjünk a WC-re. Nem lehet csak letenni valamit, hanem mindig emlékeztetned kell magad a tépőzárra. Az emberek az elején gyakran rosszul helyezik el a dolgokat, vagy csak lebegnek.”

Megosztom: