Élet

Ez lett a 2020-as amazóniai erdőtüzek eredménye

Megosztom:

Nem javul a helyzet.

Döbbenetes számok

A NASA műholdas képei alapján 2020-ban új szintre emelkedtek a az amazóniai tűzvészek, pedig már 2019-ben is rekordokat döntött ez a szám.

A műholdak speciális érzékelői infravörös képeket gyűjtenek, amiket a NASA a hő anomáliák – alapvetően a tűz okozta hotspotok – felderítésére használ. Ezek tavaly 1,4 millió ilyet találtak az Amazonas-medence déli részén, szemben a 2019-es 1,1 millióval.

2020 még rosszabb volt

“A tűz aktivitása jelentősen megnőtt 2020-ban” – mondta Douglas Morton, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának Bioszféra Laboratóriumának vezetője. “Minden típusú tűz hozzájárult a növekedéshez, beleértve az erdőirtást és az aljzattüzeket érintőeket is, amelyek a környezetre leginkább romboló hatásúak.” Az ilyen típusú tűzesetek évtizedekig is tarthatnak – írja a The Verge.

Forrás: NASA

2019-ben 11 éves csúcsot döntött meg az erdőirtás, ami 23%-kal növekedett 2020-ra. Egyes területeket a helyi gazdálkodók önkényesen gyújtanak fel, így tisztítva meg a területet az esőerdőtől, hogy megművelhessék vagy állatokat tarthassanak rajta.

Kevesebb természetvédelmi terület

A számok még riasztóbbak, tekintve, hogy milyen rossz volt 2019. Abban az évben Brazíliában több mint 80 százalékos ugrást tapasztaltak a tűzesetek számában 2018-hoz képest – derül ki az ország Nemzeti Űrkutatási Intézetének (INPE) feljegyzéseiből. Jair Bolsonaro, a brazil jobboldali elnök hivatalba lépése óta azon munkálkodik, hogy az Amazonas több fejlődési lehetőséget nyújtson, és kevesebb területet különített el az őslakos törzseknek, ami a természetvédelmi terület csökkenését is jelenti. A NASA megállapította, hogy az őslakosok területén kevesebb tűz keletkezett, mint a többi, védelem nélküli földön.

Forrás: NASA
Megosztom: