Egyéb

Tudtad, hogy a 20. században még a rózsaszín volt a kisfiúk színe?

Megosztom:

A lányok pedig kéket viseltek?

Korábban a praktikum volt a lényeg

Még az 1800-as években leginkább fehérbe öltöztették a gyerekeket, főleg azért, mert ezt volt a legegyszerűbb tisztítani. Addig manapság már első pillantásra szeretnénk megállapítani róluk, hogy kislányról vagy kisfiúról van-e szó.

A rózsaszín és a kék, mint nemet jelölő színek a 20. században kezdtek elterjedni. Például az Earnshaw’s Infants’ Department szakkiadvány 1918-as júniusi cikke így szólt: „Az általánosan elfogadott szabály, hogy a fiúknál rózsaszín, a lányoknál kék színt használnak. Ennek oka, hogy a rózsaszín, mivel határozottabb és erősebb szín, jobban megfelel a fiúknak, míg a finomabb kék szebb a lányok számára.” Vagyis ekkoriban még a rózsaszínt viselték a fiú gyermekek.

Mikor változott meg?

A mai felállás az 1940-es években jött létre. De fogalmunk sincs, hogy miért cserélődtek fel a színek. Aztán amikor a hatvanas évek közepén megérkezett a nők felszabadító mozgalma, az unisex megjelenést helyezték az előtérbe. Az 1970-es években egyes üzletházak két évig nem árultak rózsaszínű kisgyerekruhákat, mert nem volt rá kereslet.

“A [feministák] egyik gondolata, hogy a lányokat valamilyen módon alárendelt szerepbe taszítják, mint a nőket, a ruházat révén” – mondja Jo B. Paoietti történész. – “Ha lányainkat inkább fiúknak és kevésbé fodros kislányoknak öltöztetjük, több lehetőségük lesz, és szabadabbnak érezhetik magukat.”

A nem semleges ruházat ezután körülbelül 1985-ig volt népszerű. Ekkoriban még az eldobható pelenkákat is rózsaszín és kék színben gyártották. Ennek fő oka az lehetett, hogy a szülők már születés előtt megtudták a gyerekük nemét, így kislány vagy kisfiú ruhákkal készülhettek.

“Még akkor is, ha még mindig feministák voltak, más megvilágításban látták ezeket a dolgokat” – mondja a történész. – “Úgy gondolták, hogy még akarhatják, hogy lányuk sebész legyen, nincs semmi baj azzal, ha nagyon nőies sebész lesz.”

Az utóbbi években pedig ismét afelé fordul a társadalom, hogy a gyerekeket ne kényszerítsük nemi szerepekben. “Lehet, hogy a divatvilág rózsaszínre és kékre osztotta a gyerekeket, de a valódi világban nem minden fekete-fehér” – teszi még hozzá Paoletti.

Forrás: Smithsonian Magazine

Megosztom: