forrás: pinterest
Odaát

5 ok amiért a mai napig lenyűgöző és misztikus az ókori Egyiptom

Megosztom:

A páratlan kultúra és amit adtak a világnak.

Számos korát meghaladó tudáság birtokában voltak

Az ókori Egyiptomi Birodalom olyan misztikus vonzerővel bír ma is, hogy bár a turisták legfőképp a piramisok miatt látogatnak manapság oda, azért számos egyéb dolgot is köszönhetünk az egykori társadalmuknak és máig lenyűgöző és meghatározó az a tudás ami onnan eredt. A matematikától az építészeti remekművekig, rengeteg dolgot köszönhetünk nekik.

Piramisok

Természetesen nem lehet kihagyni a listából a piramisokat, az egykori fáraók sírhelyeit. Ezek az építmények olyan elképesztő körülmények közt épültek fel, ami a mai gépi technikával is legalább 40 évet venne igénybe. A piramisok tömbjei mértanilag pontosan egyforma kőtömbökből állnak és egyenként is olyan több tonnás súlyuk volt ezeknek a köveknek, hogy a szállításuk és a piramisok felépítése már-már az emberi teljesítőképesség határait feszegette. Mai napig vannak szkeptikusok a piramisokkal kapcsolatban, miszerint azokatlehet nem is emberek építették, de a legújabb kutatások szerint amit eddig valóban tévesen tudtunk az az, hogy a piramisokat rabszolgákkal építették. Ugyanis a piramisokat leginkább fizetett munkásokkal építették meg, akik ha nem fizették ki őket munkájukért, akár sztrájkoltak is!

Istenek

Az ókori Egyiptomban szinte mindennek volt istene. Nagyon vallásos nép voltak és teljességgel hittek a halál utáni reinkarnációban is, nem véletlen tisztelegtek ilyen impozáns építményekkel, mint a piramisok, elhunyt uralkodóik sírhelyeként. Nagyon tisztelték az állatokat is, és sokukra istenként tekintettek. Ilyen kiemelt és szent állat volt számukra a macska, a sólyom, vagy az oroszlán. (Gondoljunk csak a Szfinxre). Külön templomokat építettek az isteneiknek és a szent állataiknak, és háziállatként is nagy tiszteletben tartották már a kutyákat is.

Szokások és találmányok

Az ókori egyiptomi emberek nagyon előrehaladott tudással rendelkeztek korukhoz képest, és ismerték a csillagászatot, a matematikát, az orvoslást, az építészetet, az olvasás és írástudományt, a gasztronómiát, asztronómiát, a zenét, a boncolást, és az emberi jogokat is. Gyakorlatilag minden ma is használt alapvető tudást már felfedeztek. A nők már akkor élhettek a válás jogával, ha a házasságukból kiakartak lépni, és házassági szerződéseket is írtak, hogy bebiztosítsák magukat. Ezen kívül volt joguk szavazni, a társadalom teljes jogú tagjaként éltek és a munkáért is ugyanannyi bért kaptak, mint a férfiak. Ha belegondolunk, ez nagyon nem kis dolog, mert jelenlegi társadalmunkban, még mindig egy havi fizetéssel le vannak maradva a nők.

Szépségápolás

Az egyiptomiak őket védő varázserőt tulajdonítottak a sminknek és az arcfestésnek, a férfiak és a nők is használtak sminket. Sőt, parfümöt is (olajból, mirhából és fahéjból)! Fa és csont segítségével pedig kifestették a szemüket, körmüket, pirosították az arcukat. Kleopátra sem véletlen volt híres a szépségéről. Később bebizonyosodott, hogy a szemfestékeik valóban megvédték őket a különböző szemfertőződésektől is.

Tudás

Az ókori egyiptomi nép hihetetlen tudásának köszönhetően tehát számos mai dolgot köszönhetünk. Ilyen a papír is, ők papirusztekercseket használtak, társasjátékok: már akkor játszottak különböző táblajátékokat a hieroglifák szerint, sőt, a toll, és a fogkrém is tőlük származik. Ha az akkori fogápolásra gondolunk, nem is jutna eszünkbe ez, nem? Lenyűgöző!

Kép forrása: History.com

Ti jártatok már Egyiptomban?

Megosztom: