Szórakozás

Ma is jelentős ez a ruha, ami már-már ikonikus

Megosztom:

Az izlandi énekesnőnek sokat köszönhet a vörös szőnyeg.

Formabontó és merész, ártatlan és szimbolikus

Most az Oscar díj átadó ceremónia, és az eddigi díjátadó gála szezon kapcsán újra középpontba kerültek a szebbnél-szebb estélyi ruhák, amiket a sztárok a vörös szőnyegen szoktak viselni. Általában nagy nevű divattervezők ruhát viselik és igyekszik mindenki valamit kifejezni a ruhájával. De senki nem teszi ezt olyan művészi szinten, mint annak idején Björk tette.

Azóta is ikonikus

Az izlandi énekesnő 2001-ben az Oscar gálán egy olyan ruhában jelent meg a vörös szőnyegen, amit azóta a 20 év óta sem felejtett el senki! Az énekesnő egy hattyúnak öltözött, és még arra is ügyelt, hogy vigyen magával egy szimbolikus tojást a vörös szőnyegre. Mindenki tátott szájjal nézte azt a ruhát, és egyértelműen azt mondták róla, hogy bolond, hogy ezt felvette, és borzalmas ez az öltözék. Akkoriban senkinek nem tetszett, mégis óriási visszhangot keltett, sőt, sok paródia is készült róla.

Mégis formabontó lett az öltözék, több értelemben is. Először is, egy ismeretlen macedón ruhatervező munkája volt (Marjan Pejoski), nem a szokásos nagy nevek alkotása. Másodszor pedig, ez volt az első vörös szőnyeges ruha, ami eltért az átlagostól extremitásában, nem megszokottságában, semmi köze nem volt a “kis feketéhez”. És pont ezért lett ikonikus.

Ma már egyöntetűen divat szakemberek és sztárok is fantasztikusnak és merésznek tartják Björk akkori ruháját, de inkább tetszik nekik, mint nem. Tőle kezdve számítjuk azt az időszámítást, amikor a sztárok már mertek eltérni a hagyományostól, a határokat feszegették, és az öltözékükkel nem akartak beolvadni a tömegbe, még egy elegáns díjátadón sem. Gondoljunk csak Liz Hurley biztosítótűs Versace ruhájára, vagy Lady Gaga botrányos húsruhájára a VMA-n. Björknek köszönhetjük, hogy a sztárok merészebb dolgokat is bemernek már vállalni, és ezért is izgalmasak a vörös szőnyeges bevonulások a mai napig. Az a bizonyos hattyúruha pedig annyira Björk védjegyévé vált, hogy később egy albuma fotózásához is viselte, illetve a koncertjein is.

Forrás: BBC Culture

Megosztom: