Élet

Lehet-e teljesen hulladékmentes életet élni 2021-ben?

Megosztom:

Érdemes élet és szemléletmódot váltani!

A zöldé a jövő

A környezetünk védelme és a bolygónk megmentése a napi beszédtémák egyikévé vált, és ez mit sem bizonyít jobban, mint hogy a probléma nagyon is aktuális. Minél többen fogunk össze, annál inkább eredményes lehet a szemléletváltás és a világ zöldebbé tétele.

Ahogy írtunk már erről korábban is, egyre több helyen vannak a műanyag zacskók helyett újrahasznosított anyagból készülő papírzacskók, egyre több kukát is kihelyeznek, hogy ezzel is segítsék “a szemét hova rakása” problémát. Ami egy viszonylag új keletű dolog viszont, hogy egyre több csomagolásmentes bolt nyílik, ahol a szükséges dolgokat úgy lehet beszereznünk, hogy közben nem termelünk szemetet szatyrokkal és társaikkal. Egyre népszerűbbek ezek a kis boltok, és nagyon jó irányba halad ez a dolog így.

Soha többé felesleges szemét

Viszont, mostani beszélgetéseim alkalmával a barátaimmal felmerültek olyan jellegű kérdések bennünk, hogy valóban lehetséges-e 100% hulladékmentes életet élni hosszú távon? És a kulcsszó itt a hosszú távon. Lépésről lépésre haladva tehetünk, a vászon bevásárlótáska, a “nem kérek zacskót” mágikus mondat elhangzása, és a bizonyos drogériákban már bizonyos termékekre bevezetett újratölthető eljárással a tömeges hulladék termelődése ellen, de egy egész életen át szinte lehetetlen ezt betartani. Hiszen pl. a tejet amit megveszünk, az esetek 80%-ban vagy műanyag flakonba töltve árulják, vagy egy kartondobozban. Ha veszünk egy szelet csokit, azt is nehéz nem olyan papírba csomagolni, mint amilyenben vannak, így ha nem is mindennap, de néha-néha tényleg be lehet tartani bizonyos hulladékmentes szabályokat. Például zöldségek és gyümölcsök, magvak, víz, ruhák, természetes anyagok, tisztítószerek esetében szuper és alkalmazható a csomagolásmentesség és a 0 szemét termelés. Csak akarni kell.

Megosztom: