Egyéb

Ősi maja barlangot találtak

Megosztom:

Ritka régészeti felfedezés.

Új maja leletek

A földalatti barlangot feltáró és tanulmányozó régész szerint több tucatnyi fekete és piros kézlenyomat fedi egy mexikói barlang falát. A gyermekek keze által készített 137 lenyomat több mint 1200 éves, ami az ősi maja korszak vége felé tehető. Ekkoriban mai Mexikó területén fekvő nagyvárosaik virágoztak, jeleskedtek a matematikában és a művészetben.

A barlang Mexikó Yucatán-félszigetének északi csücske közelében található, ahol a korábbi városközpontok lehettek, Uxmal és Chichén Itzá piramisai még mindig állnak.

Forrás: Reuters

Mit jelenthet?

Sergio Grosjean régész szerint a kéznyomatokat valószínűleg a pubertáskorba lépő gyermekek készítették. “Ha feketével nyomták a kezüket a falakra… nos ez a halált szimbolizálta, de ez nem azt jelentette, hogy megölték őket, hanem inkább rituális szempontból” – mondta. “Utána ezek a gyerekek pirosra festették a kezüket, ami a háborúra vagy az életre vonatkozott” – tette hozzá.

A barlangban talált maja leletek közé tartozik egy faragott álarc és hat festett domborművészeti szobor.

Az első maja telepítések csaknem 4000 éves múltra tekintenek vissza, sokáig voltak nagy központjaik, egészen addig, amíg a spanyol hódítók meg nem érkeztek, az 1500-as évek elején. De több millió maja továbbra is a mexikói délkeleti államokban él olyan szétszórt közösségekben, mint Chiapas és Campeche, valamint Guatemalában és Belizeben.

Forrás: Reuters
Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Megosztom: