forrás: pinterest
Egyéb

Ez vethet véget a szexizmus problémájának a sportban?

Megosztom:

Régóta probléma már ez a nőknél.

A tornadresszt felváltja kezeslábas

A “metoo” mozgalom és a szexista megjegyzések kereszttüzében valószínűleg örökre a nők fognak állni. 🙁 Pont ezért lett elege egyre több tornásznőnek abból, hogy míg a férfiaknak ugyanabban a sportágban egy hosszú, lábat is takaró nadrágban kell versenyezniük, addig a nőknek egy rövid, fürdőruhaszerű tornadresszben, amiben sokszor többet mutattak magukból, mint amit akartak.

Német tornászlány az úttörő

Erre reagált legutóbb Sarah Voss, német tornász is, aki egy hosszúnadrágos kezeslábasban tornázott a legutóbbi Európa-kupa sportbajnokságon. Voss elárulta, hogy sokkal kényelmesebben érzi magát ebben az öltözetben és így már tényleg maximálisan a teljesítményére tud összpontosítani, ahogy a közönség és a bírák is. Korábban előfordulhatott, hogy elcsúszott a ruhájuk, vagy egy olyan tornagyakorlatnál ahol teljesen terpeszbe kellett tenni a lábukat, ott folyton rettegtek, hogy elcsúszik a ruhájuk. Angliában be is van vezetve egy olyan humánus fotós szabály ezeken a versenyeken, hogy csak engedéllyel lehet fotózni, pont azért, hogy ne készülhessenek kínos fényképek a versenyzőkről.

2013 óta van lehetőség egyébként a női tornászoknak hosszú ruhát viselni ezeken a versenyeken, de leginkább vallási okokra hivatkozva engedték ezt meg bizonyos országokban. Sok tornásznő panaszkodott már arról, hogy nem tudnak felszabadultan a sportra koncentrálni a ruhájuk miatt, és most ezzel a lépéssel, ez a probléma megoldódni látszik, és nem a női test lesz a figyelem középpontjában, hanem a valódi teljesítmény. Ez az újfajta ruha egyébként nincs még kötelezően bevezetve, de az, hogy meg van a választás szabadsága, és mindenki komfortosan versenyezhet, az már egy óriási lépés egy jobb irányba.

Forrás: BBC Sport

Megosztom: