Szórakozás

Bűncselekmény, mint megoldás?

Megosztom:

Működik?

Van két sorozat Netflixen, ami nagyon tetszett nekem is, szívesen ajánlom, de azért felvett bennem néhány kérdést. A Ginny and Georgia és a You, ha konkrét akarok lenni. A két sorozatban van egy közös pont, ez pedig a bűncselekmény, mint problémamegoldás relativizálás. Igyekszem nem túl spoileres lenni a cikkben, de azért valamilyen szinten muszáj belemennem a cselekményekbe, mert anélkül nem lehetséges. Szóval ha nem láttad még ezeket, szeretnéd, és zavar, ha megtudsz valamit előre, akkor ez a cikk most nem neked szól, könyvjelzőzd meg és olvasd el később.

Szóval ennek a két sorozatnak a főszereplői, ha problémával szembesülnek, azt bűncselekménnyel, általában gyilkossággal oldják meg. Ami mindig felveti bennem a kérdést, hogy mennyire jó a társadalomnak, ha ilyen figurákat állítunk a középpontba. Kicsit olyan ez, mint amikor sorozatgyilkosoknak, szexuális ragadozóknak állítunk emléket egy-egy filmmel. Fontos témákról van benne szó, persze, de tényleg úgy kell ezt bemutatni, hogy közben Ted Bundy világszólóra hírnevet szerez magának?

Bemutatja a problémát

Nézhetjük ezt arról az oldalról, hogy olyan életutakat mutat be, amik magukkal vonzzák a bűncselekményt már gyerekkorban, hiszen nem látnak más kiutat ezek a karakterek.

Ott van Joe a You-ból. Bántalmazó kapcsolatban él az anyja, amiből nem tud szabadulni. Joe végül nevelőotthonba kerül, majd egy szintén pszichopata nevelőszülőhöz, csak az erőszakot látja maga előtt. Később pedig furcsa kettősség alakul ki benne, hiszen elítéli a szomszéd nővel és a fiával erőszakos férfit, még ő a szerelem nevében sorra gyilkolja az embereket. Közben tudja, hogy rosszat tesz, de annyira beleivódott ez, hogy képtelen más megoldást keresni.

Georgia szintén egy bántalmazó családban nő fel, szexuális zaklatással megfűszerezve. Fiatalon elszökik és egyedül kell boldogulnia. Később pedig egyedülálló anya két gyerekkel, aki senkire sem számíthat. Meg kell védenie önmagát és a gyerekeit, ezért pedig bármit megtesz.

Mindkét karakter komoly társadalmi problémákat vett fel, a gyerekek kiszolgáltatottságát, hogy mivel jár, ha nem kapják meg a megfelelő segítséget időben, milyen megtört felnőtté válhatnak. Valamint bemutatja, hogy egy egyedülálló nő, aki mögött nincs ott a családja, mennyire komoly áldozatokat kell, hogy vállaljon és mennyire nehéz megtalálnia az egyensúlyt a saját élete, a munka és a gyerekek között.

Jó ha bemutatják?

Valószínűleg nem ezek a sorozatok fogják megváltoztatni a világot, néhány ember gondolkodásán viszont segíthetnek. Felhívhatják a figyelmet problémákra, amik ha személyesen nem érintenek, sokszor láthatatlanok maradnak a társadalom jelentős részének. Hiszen nem ez az egyik feladata a médiának?

Ezeket a sorozatokat a megfelelő helyen kell kezelni. Nem vagyok pszichológus, de biztosan akadnak olyanok, akik inkább önigazolást látnak benne, ami probléma lehet. Akár a 2017-2018-ban nagy port kavaró 13 okom volt, ami után néhány kutatás szerint megnőtt az öngyilkosságok száma a 10-17 éves korosztályban. Pedig annak a sorozatnak sem a célja az, hogy öngyilkosságra biztassa a tiniket, ahogy ezeknek sem a gyilkosságra ösztökélés.

Szurkolni egy gyilkosnak?

Mikor ezeket nézed, természetes, hogy azonosulsz a főszereplővel, akkor jó egy sorozat, ha ez menni fog. Nálam is így volt, és utána sokszor elgondolkoztam azon, hogy “oké, lehet, hogy idegesítő karakter volt, akit megölt, még azt is lehet mondani, hogy gonosz, de mégis csak annak szurkoltam, aki éppen gyilkolt.” Ezt azért egy morális dilemmát is felvethet az emberben. Jó-e egy gyilkosnak szurkolni? Persze, védhetjük, hogy nem lát maga előtt más megoldást, és rettentően szomorú, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol például egy nő nem szabadulhat egy erőszakos kapcsolatból vagy lelki terrorból másként, csak gyilkossággal.

Valószínűleg belegondolva furcsa, ha valaki azonosul egy ilyen karakterrel, de a készítőknek ez a célja, és ezt sikerül is véghez vinniük. Így megnyugodhat mindenki, nem szunnyad bennünk egy gyilkos, mert a többség így reagál. Joe-nak egyetlen egy áldozata volt eddig, akinek tudtam szorítani, hogy élve megússza, hát nem sikerült…

Megosztom: