Szórakozás

Feketére festés, női ruhát hordó férfiak – Nem elég sokszínű a filmes kaszkadőr ipar

Megosztom:

A kaszkadőr az, aki sokszor kockáztatja a testi épségét, akár az életét is a színész helyett, de az arca mindig homályban marad, így a közönség sosem fogja megjegyezni, sőt még el is felejti, hogy létezik, mire elhagyja a mozitermet.

Férfi munka nőként

“Sokszor én vagyok az egyetlen nő az edzőteremben” – meséli Monique Ganderton kaszkadőrnő az Insider videójában. Monique már 15 éve van a szakmában, és rengeteg színésznő helyét vette át a veszélyesebb jelenetekben.

Kevés a női kaszkadőr szerinte, főleg férfiak választják ezt a munkát. Ezért sokszor kell parókában dolgoznia, mert nem találnak megfelelő külsejű helyettest egy adott színésznő helyére. De az is előfordul, hogy a férfi kaszkadőrök veszik fel a parókát, és játsszák el a női karaktereket egy-egy jelenetben.

Gyerekvállalás sem egyszerű

A kaszkadőripar nem kínál szülési szabadságot, ezért sok nőnek terhesen is dolgoznia kell a megélhetés végett. Ezzel pedig nem csak a saját, hanem a babájuk életét is kockáztatják – írja a Cracked.com.

Monique Ganderton, aki több Marvel filmben is feltűnt már, arra is panaszkodik, hogy legtöbbször szoknyában kell véghez vinniük ezeket a nehéz mutatványok. De azért pozitívan megjegyzi, hogy ez már változóban van, egyre többször viselhet nadrágot.

Fekete sminkben

A nőket érő hátrányos megkülönböztetésen túl, nem mehetünk el szó nélkül a színesbőrüek diszkriminációja mellett sem.

1967-ban alapította Willie Harris az első Fekete Kaszkadőr Egyesületet, hogy megállítsa a “paint-downt”, vagyis a fehér kaszkadőrök feketére sminkelését. Harris szerint azért volt ő az egyetlen fekete kaszkadőr akkoriban a Hollywoodban, mert nem kaptak megfelelő képzést, sem pedig elegendő időt a gyakorlásra, mint a fehér kollégáik. De úgy gondolták, nincs is rájuk szükség, mert a fehér kaszkadőröknek egyszerűen “átfestik” a bőrét, és illeni fognak a fekete színészekhez – meséli az idős kaszkadőr az NBC-nek.

Majd az egyik társa veszi át a szót, Jadie David, aki szerint az afro-amerikai nők kétféle diszkriminációval is szembenéztek. Nem csupán az átfestés érintette őket, hanem a női ruhákat felvevő férfi kaszkadőrök is elvették a munkájukat.

Szerencsére a világ mára már változóban van, így egyre több nő, és a kisebbséghez tartozó személy is tud érvényesülni a kaszkadőr iparban.

Megosztom: