Élet

Csökkent az öngyilkossági ráta 2020-ban, így állunk most

Megosztom:

Meglepő, de javultak a számok.

Borzasztó év, mégis kevesebb öngyilkos

A COVID-19 tagadhatatlan hatással volt az emberek a mentális egészségére. A rengeteg halott, a rekord magas munkanélküliség és az elszigeteltség mind a gyermekeket, mind a felnőtteket megterhelte. Olyannyira, hogy a kiadott antidepresszáns receptek meredeken megnövekedtek, mivel sokan fordultak a gyógyszerekhez az életükben bekövetkező drasztikus változások és a stressz miatt.

Éppen ezért a The Journal of the American Medical Association (JAMA) legújabb jelentése egyesek számára meglepő lehet. A kutatók azt találták, hogy 2020-ban az öngyilkosság általi halálozás 5,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Miért a csökkenés?

A szakértők szerint ennek összetett okai vannak. Az elmúlt évben fokozottan összpontosítottak az emberek a mentális egészségre, nagyobb valószínűséggel nyitottak a család felé, vagy akár orvosi kezelésre is hamarabb elszánták magukat. Azok, akik eddig azt hitték, hogy egyedül vannak, most rájöttek, hogy mások is szoronghatnak, egyre inkább téma lett a depresszió és a mentális egészség, amire korábban nem volt ilyen mértékű példa.

2020 arra kényszerítette az embereket, hogy lassítsanak és átértékeljék életüket. “A betegek kijelentették, hogy ez az év segített nekik jobban megfogalmazni, hogy mire van szükségük és mit akarnak az élettől” – mondta Leela R. Magavi képzett pszichiáter. Rájöttek, hogy az egyszerű dolgokat is értékelni kell, és azok is okozhatnak boldogságot. Valamint tudatosságra is nevelt mindenkit ez a viszontagságos év. Sokan fordítanak több időt önmagukra, sétálnak a természetben, meditálnak, ami jót tett az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatoknak is.

Forrás: Forbes

Megosztom: