Egyéb

Hogyan válassz ülőhelyet a repülőn?

Megosztom:

A covid miatt mindenki jobban átgondolja, hogy hová üljön a repülőn. A legbiztonságosabb helyeket keressük, de vajon van ilyen? Most válaszoltak a szakértők!

Alacsony a kockázat

“Repülőgépen történő utazókat egyértelműen veszélyezteti a koronavírus, de így is alacsonyabb kockázatúnak számít” – mondta Dr. Cristina M. Amado, fertőző betegségekkel foglalkozó orvos. „Ennek oka a légitársaságok által kidolgozott biztonsági ellenőrzések és higiénés intézkedések. A személyzet tagjai alapos tisztítást végeznek két járat között. Az utasoknak repülés közben maszkot kell viselniük. A vírusfertőzés kockázata egy repülés során alacsony a levegő keringésének és szűrésének módja miatt is.”

A repülőgépek általában rendelkeznek HEPA (magas hatékonyságú részecske szűrés) szűrőkkel, amik keringetik a friss és az újrahasznosított levegő keverékét, és minimalizálják a fertőzést.

Az az idő, amikor a repülőgép még a földön van, kissé veszélyesebb lehet, bár a maszkok, az oltások és a távolságtartás miatt még mindig viszonylag alacsony ez a kockázat.

“Ha a repülőgépek nincsenek a levegőben, ugyanaz a szűrőrendszer nem feltétlenül működik, így előfordulhat, hogy a légkeringetés szintje nem ugyanaz, mint a repülés során” – mondta Scott Keyes, a Scott’s Cheap Flights alapítója. Hozzátette, hogy ez nagyban függ a légitársaságtól és a repülőgép típusától.

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a nagyobb kockázat a légi közlekedésben abból az időből származik, mielőtt még felszállnál a gépre. Ilyen az étkezés a repülőtéri éttermekben, vagy a sorban állás a fedélzetre lépéshez. “Maga a repülés alacsony kockázatú, ha végig ülve maradsz” – mondta Dr. Sachin Nagrani, orvos a Huffpostnak

Ablak mellé

“Az ablak melletti ülés lehet a legbiztonságosabb a folyosó felőli üléshez képest, mivel nem járkálnak más utasok melletted” – mondta Amado. “Valamint a gép hátsó részére érdemes foglalnunk, biztonságosabb lehet, mint az eleje, mivel ismét kevesebb utas jár el melletted.”

Nagrani egyetértett, majd megjegyezte: “Az ablak melletti ülés a legbiztonságosabb megoldás a kabinban lévő légáramlás iránya miatt is.” A mellékhelység mellé sem érdemes ülni, az esetleges várakozók miatt.

De érdemes két maszkot viselni az utazás alatt, valamint amit csak lehetséges intézzünk el online. Lehetőleg keveset álljunk fel a helyünkről, és tegyük vissza a maszkot akár két harapás között is.

Forrás: Huffpost

Megosztom: