Élet

Egy új genom teszt még a gyerek születése előtt megmutatja a lehetséges betegségek kockázatát

Megosztom:

Új, komoly előrelépés a tudományban.

Mi lenne, ha meg tudnánk jósolni a gyermekek genetikai rendellenességének kockázatát még a születésük előtt, és megtalálnánk a módszereket ezeknek a csökkentésére a fogantatás előtt? Az Orchid, ami új típusú genetikai tesztet fejlesztett, lehetővé teszi ezt.

Hogyan működik?

Ez egy nyálalapú genetikai teszt, amit a párok otthon elvégezhetnek. Mindkét partner DNS-ét elemzi, és 10 betegséget keres: emlőrák, prosztatarák, szívbetegség, pitvarfibrilláció, stroke, 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, gyulladásos bélbetegség, skizofrénia és Alzheimer-kór. Ezeknek pedig számszerűsíti a lehetséges kockázatát.

“Meg tudjuk állapítani, hogy ez a 10 betegség milyen valószínűséggel befolyásolja a pár jövőbeli gyermekének egészségét” – mondja Noor Siddiqui, az Orchid alapítója és vezérigazgatója. “Ellentétben más genetikai tesztekkel, amelyek tipikusan csak a DNS-nek körülbelül 2%-át elemzik, mi a teljes genomot 100%-osan és mind a 3 milliárd bázist megvizsgáljuk.”

Három jelentést küldenek

A mindkét partner teljes genomjának kiértékelésével a vállalat egyesítheti az eredményeket, meghatározva jövőbeli gyermekük kockázati profilját, és négy-hat hét alatt elküldi a pároknak a teszt eredményét. Három jelentést kapnak összesen: egy páros jelentést, egy egyéni jelentést a nőről és egy egyéni jelentést a férfiről. 

Más tesztekkel ellentétben

A ma is alkalmazott tesztek segítenek meghatározni, hogy egy személy hordozza-e a recesszív genetikai betegségeket. Általában először a női partnert tesztelik. Ha ő hordozó, akkor a férfit is. Az Orchid azért nagy előrelépés, mert nem csak a recesszív állapotokat, hanem összetett betegségeket is ellenőrizhet. 

Forrás: Forbes

Megosztom: