Odaát

Miért érdekelnek minket a kultuszok?

Megosztom:

Ennyire szeretjük, ha rossz történik?

Miért akarunk folyamatosan hallani, olvasni róluk, figyelni őket? A kultuszok nem szórakoztatóak. Lehetnek kizsákmányolóak, minden bizonnyal veszélyesek, és mélyen megrázóak.

Jó pletyka

Új kultuszról hallani, vagy akár egy régiről olvasni, olyan érzés, mintha valamiféle macerás pletykaújság kerülne a kezünkbe. Amikor egy új történet kerül a hírekbe egy kultuszról, alig várjuk, hogy beszélhessünk róla az ismerőseinkkel. Van valami izgalmas egy olyan történetben, ami botrányos, furcsa és még akár bűnügy is.

Mindenki hajlamos arra, hogy az életében legalább egyszer egy kultuszhoz csatlakozzon

Nem vagyunk védettek a kultuszhoz való csatlakozással szemben, bármennyire is szkeptikusak vagyunk a témában. Bárki, aki valaha tett a kortársa nyomására valamit, vagy kipróbált valami újat, mert nagy szüksége volt a változtatásra, beszippantható – írja a cikkében Jo Thornely író, újságíró, a kultuszok megszállottja.

Ha csak megvásároltad valamelyik terméküket, vagy rábólintottál valamilyen propagandájukra, az inkább a szerencsének köszönhető, mint a jó életvezetésnek. Nem vagyunk mindig fogékonyak a kultusz befolyására, de időnként azért mégis, különösen, ha szomorúak, magányosak vagyunk vagy unatkozunk.

Hihetetlenül hangzik, de előfordulhat, hogy egy jóga klub, önsegítő csoport, vezető fejlesztő program vagy egy Facebook-csoport belépő lehet egy kultuszba.

Szeretjük a sötét izgalmakat

Naivság azt gondolni, hogy az a furcsa viselkedés, amit a kultuszokkal társítunk – szélsőséges hiedelmek, szexuális perverziók, furcsa büntetések, idegen urakról szóló történetek – csak másokat érinthetnek. Bennünket is magával ragadhatnak a sötét dolgok, amiket mások csinálnak.

Sajnos izgat bennünket. Ez az az érzés, amikor undorral küzdünk a tv előtt, de mégse váltunk csatornát. Meg akarunk döbbenni és ámulni.

Szeretjük felsőbbrendűnek érezni magunkat

A kultusz vezetői általában manipulatív, kizsákmányoló egománok. Az esetek többségében hajlamosak mások függővé tételére. Szeretjük látni a követőket, amikor rájönnek, hogy minden egy átverés, végül kiszabadulnak a befolyás alól és elhagyják. A vezetőket letartóztatják, megbírságolják, megvádolják és börtönbe kerülnek, vagy megpróbálják megvédeni magukat a bíróságon és kudarcot vallanak, mert a való világban nem bírnak ugyanolyan befolyással, mint csoportjukban. 

Valljuk be, hogy szeretjük, ha rossz dolgok történnek, ezek érdekelnek minket leginkább. Nézzünk csak meg híradót, mit találunk benne? Balesetek, megerőszakolta, megverte, megölte, másból sem állnak a hírek.

Forrás: Yahoo!

Megosztom:

One Reply to “Miért érdekelnek minket a kultuszok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.