forrás: pinterest
Élet

Tényleg a 4 napos munkahét lehet a megoldás?

Megosztom:

Hivatalosan is bele lehet betegedni a sok munkába.

Ez lesz a jövő?

Egyre több helyen beszédtéma világszerte a 4 napos munkahét bevezetése. Sőt, már vannak olyan országok, ahol már bevezették és kiválóan működik – írja a Quibit.

Kevesebb munka, ugyanannyi fizetés

A cél az lenne, hogy a munkavégzés csökkentésével a dolgozóknak több idejük juthatna a magánéletükre is, így sokkal elégedettebbek lennének a munkavégzés közben, ami a produktivitásukra is pozitívan hatna ki. Legalábbis a “tesztüzemben” lévő országoknál ez derült ki. A 40 órás munkaheteket felváltanák a 32 órás munkahetek és a hétfőtől csütörtökig tartó munkavégzés nem 8 órás, hanem 10 órás lenne, de cserébe a hétvége így 3 napos. A bérek pedig nem csökkennének emellett.

Jól működik

Oroszországban, Kínában, Angliában, Új-Zélandon, Magyarországon, Spanyolországban, Japánban és Amerikában is felmerült már a rövidebb munkahét állandósítása. Új-Zélandon már be is vezették és csak pozitív hozadékokról számolnak be. Ahol bevezették a 4 napos munkahetet, -munkakörtől függetlenül-, a dolgozók már hallani sem akartak az 5 napos munkahétre való visszatérésről. A dolgozók kiegyensúlyozottság érzete 54%-ról 78%-ra nőtt, a stressz szintjük pedig 45%-ról 38%-ra csökkent.

Már a WHO is elismerte

Mióta a WHO a munka miatti megbetegedést hivatalosan is elismerte egy betegségnek, azóta komolyabban foglalkoznak a témával a világon. Hosszú távon tarthatatlan az a mókuskerék, ami most jellemzi a munka világát és a bolygónak sem tesz jót a rengeteg energiapazarlás. A koronavírus is csak rásegített most a világ lelassulására és rengeteg helyen rájöttek, hogy bizonyos munkakörök tökéletesen elvégezhetők otthonról, felesleges ezért irodát bérelni és áramot fogyasztani.

Itthon a Magyar Tudományos Akadémia terjesztette fel a témát és támogatják az ügyet, számos jóléti, egészségügyi és produktivitást serkentő érvvel alátámasztva.

Megosztom: