Élet

Érzékenyebbek az emberek a szex sikolyaira, mint a félelemére?

Megosztom:

Kevésbé reagálunk egy vészjelzésre?

Az ember és az evolúció

Az emlősök gyakran sikoltó hangot adnak ki a riasztás jeleként, de az emberek sokféle más érzelem miatt is reagálhatnak így, például boldogságtól is sikíthat valaki. Az állatok jellemzően hangos, éles kiáltása túlélési mechanizmus, reagálva a környezetükben rejlő veszélyekre. Ha ragadozó jelenik meg, egy agresszív hang elriaszthatja a fenyegetést, vagy figyelmeztetheti a többi állatot.

Egy a svájci Zürichi Egyetem pszichológusai által készített tanulmány azt állítja, hogy az emberek érzékenyebbek a kevésbé ijesztő forgatókönyvek által kiváltott sikolyokra. Egy tucat résztvevőt kértek fel arra, hogy mutassanak ki többféle érzelmet kiáltásokban. Egy másik, 23 résztvevőből álló csoportnak pedig figyelték az agyuk reakcióját, miközben hallgatták a sikolyokat és értékelték az érzelmi reakciókat.

Sascha Frühholz vezető szerző szerint “a hallgatók gyorsabban és pontosabban, nagyobb idegi érzékenységgel reagáltak a nem riasztó, pozitív sikolyokra, mint a riasztó hangokra.”

Mesterséges sikolyok?

Fontos azonban megjegyezni, hogy a résztvevők egyszerű emberek voltak, egyikőjük sem volt színész, így a kiadott hangok lehetnek félrevezetőek is.

A résztvevőket arra kérték, hogy képzeljék el, milyen érzelmeket éreznének egy adott szituációban, rövid, írásos leírásokat kaptak ehhez, például „egy sötét sikátorban fegyveres idegen támad rád” vagy „orgazmustól sikítasz”.

A résztvevők tudat alatt észlelhették, hogy mesterséges sikolyokat hallgatnak. Ha valódi helyzetből származó igazi rettegés hangfelvételét hallották volna – például valakit megijesztett egy pók -, akkor lehetséges, hogy a hallgató érzékenyebb lett volna.

Frühholz hozzátette: „A riasztási hívásokkal ellentétben a pozitív sikolyok az idő múlásával egyre fontosabbá váltak.” Ez az értelmezés az evolúciós pszichológia általános hibáját tükrözi, vagyis azt, hogy a mai embereken alapuló megfigyelések a múlt történéseit reprezentálják. 

Tehát bár az új tanulmányból kiderül, hogy az emberek el tudnak különíteni különböző érzelmi sikolyokat, jobb tesztekre lenne szükség annak bizonyítására, hogy valóban érzékenyebbek-e az orgazmus sikolyára, mint egy potenciálisan életmentő riasztásra.

Forrás: Forbes

Megosztom: