Élet

Eltűnőben a cipészmesterség? 

Megosztom:

Te újat veszel vagy javíttatsz?

Egyre kevesebben végzik ezt a munkát

Ha a cipészre gondolsz, egy idős, görnyedt hátú férfi képe jelenik meg előtted, igaz? Valószínűleg tényleg hasonlóval találkozol, ha felkeresel egyet, mert a cipészmesterség évtizedek óta hanyatlóban van. Pedig a cipők dominálnak a piacon. Csak tavaly a Nike 10 milliárd dollárért adott le belőlük csak Észak-Amerikában. A cipők kényelmünknek, stílusunknak fontos részei. Noha folyamatosan ösztönzik az innovációt, és az újításokat, ma már egyáltalán nem időtállónak készülnek. A javítás helyett, pedig az újravásárlás a szokás.

A cipőjavítás nem éppen olyan hobbi, amibe egyszerűen bele lehet szeretni. Gyakran egy családi vállalkozás, amiben továbbadják a tudást a következő generációnak. Egyszerűnek tűnnek, de valójában nagyon bonyolult javítani őket.

A javítás előnyei

Rengeteg jó oldala van a cipők megjavításának. Egyrészt, ha akad egy bevált darab, amit szeretünk és kényelmes, akkor nem kell megválnunk tőle, ha kezd tönkremenni. Egy cipész évekkel is meghosszabbíthatja az életét, sőt akár személyre is szabhatja.

Minél gyakrabban veszünk cipőt, annál több szemetet termelünk. A talpuk nehezen bomlik le és komolyan károsítja a környezetet. Minél hosszabb ideig használunk egy cipőt, és minél többször javíttatjuk ahelyett, hogy újat vennénk, annál inkább védjük a bolygónkat.

Ökológiailag és esztétikailag csábító javaslat, csak sajnos, nagyon sokba kerül, az ára majdnem megegyezik, sőt akár meg is haladhatja egy új darabét, ezért is haldoklik ez a mesterség.

Forrás: Gear Patrol

Megosztom: