Egyéb

Saját környezetbarát antibakteriális tisztítószer? Kinek van erre ideje?

Megosztom:

Legyünk zöldek, de mikor?

Egyre több otthon válik zölddé. Sokan döntenek úgy, hogy nem csupán a szelektív szemétgyűjtésre figyelnek oda, hanem komposztálni kezdenek, vagy éppen saját tisztítószereket készítenek.

A nők és a házimunka

Jó dolog zöldnek lenni, tegyünk meg mindent a bolygónk védelmében, de nem rak ez több terhet a nőkre? A nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak ugyanazért a munkáért, Magyarországon átlag 16%-kal. Évtizedekkel ezelőtt a bérkülönbséget azzal magyarázták, hogy a nők iskolázottsága alacsonyabb volt, ezért csak kevesebbet érő pozíciókat tudtak betölteni, de mára ez megváltozott, sőt felülmúlja a férfiakét – írja a Portfolio.

Sok tanulmány foglalkozik ezzel a problémával, és az egyik arra jutottak, hogy a párkapcsolatban élő nők átlagosan heti 423 perccel több időt töltenek házimunkával, mint férfi társaik. Az egyedülálló nők és férfiak között is van különbség, igaz csak a harmada, 162 perc.

Még nőhet ezzel a nők feladata?

Az is megfigyelhető, hogy a nőket sokkal inkább érdekli a környezetvédelem, mint a férfiakat. A zöldebbé válás csak kiegészíti a háztartási feladatok amúgy is óriási listáját – aminek többségét, láthatjuk, hogy a nők végzik. A fenntarthatóbb élet általában több gondoskodást és erőfeszítést igényel, például kevesebb műanyag szemetet termelni vagy az újrahasznosítható szatyrokat kimosni, ahelyett, hogy a fóliát a szemetesbe dobnánk. A helyi termelőktől vásárolni is több időbe telik, mint bemenni a szupermarketbe és mindent beszerezni egy helyen. Ezek a további erőfeszítések előnyökkel járnak számunkra és a környezet számára: lassabb életet élünk, értékeljük erőforrásainkat, támogatjuk a helyi vállalkozásokat és csökkentjük szén-dioxid-kibocsátásunkat. De néha olyan nyomásnak tűnik, ami olyan nőkre nehezedik, akiket sok esetben már túlterheltek a háztartási feladatok- írja az Irish Times.

 Saját tisztítószer?

Nagyon jó lehetőség arra, hogy elkerüljük a boltokban árult flakonok felhalmozódását, de mikor lenne rá időnk? Gyakran már túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy még ezzel is foglalkozunk. Szerencsére már vannak a cégek, amik természetes tisztítószert gyártanak.

Fontos a környezet kérdése, de az egyenlőségé is, nem kellene, hogy mindez újra a konyhához kösse a nőket. Mary Robinson, ír politikus beszélt egyszer az egyéni felelősségről az éghajlatváltozás megállításában, de inkább arra gondolhatott, hogy mindent meg kell tennünk, ami megvalósítható és reális a saját életünkben.

Megosztom: