Szórakozás

Tényleg létezik a Cancel Culture?

Megosztom:

Mit is jelent?

Cancel Culture-nek nevezik azt a viszonylag új jelenséget, amikor tesz vagy mond valaki valami vállalhatatlan, és úgy mond “kitörlik” őt a kultúrából, vagyis például nem kap több filmszerepet, nem rendezhet többet, stb.

A Me too mozgalom elindulása hozta leginkább a köztudatba ezt a jelenséget, mivel sok nő, köztük színésznők, énekesnők előálltak a történeteikkel, hogy miket kellet a karrierjük érdekében elviselniük férfiaktól. Ismerős lehet Harvey Weinstein ügye, vagy most leginkább hangos a sajtó Marilyn Manson által elkövetett bántalmazásoktól.

Persze, nem csak a férfiak, és nem csupán nőket ért bántalmazások miatt lehet “cancelezve” valaki. J.K. Rowling transzfób kijelentései is ide sorolhatóak.

Valóban van következmény?

Maradjunk Rowlingnál, akit miután hangoztatta a transzfób nézeteit, sokan elítéltek, és támadtak. De végül a könyvei iránti kereslet hatalmasat nőtt Nagy-Britanniában, pontosan 27%-ot.

Igaz, ami igaz egy rasszista megszólalást egy lapon említeni egy nemi erőszakkal, azért talán kicsit erős. Persze, korábbi sem szimpatikus, de mégis csak joga van mindenkinek véleményt nyilvánítani, ettől még nem kell rögtön eltörölni őt a föld színéről, hiába nem értünk vele adott esetben egyet.

De Kevin Spacey-t is említhetnénk, akit többen is szexuális zaklatással vádoltak, most mégis új szerepben fog feltűnni. Csak egy rövid időszakot kellett kihagynia.

Louis CK, aki komoly szakmai visszaesést tapasztalt, miután elismerte, hogy évek óta zaklatta szexuálisan női kollégáit. Ma már újra telt házas humoresteket tart, csak 10 hónapot kellett kihagynia.

Akik tényleg cancelezve lettek

Van, akiknek nem sikerült visszatérni ilyen Harvey Weinstein, vagy Bill Cosby, akiket nemi erőszakkal és szexuális bántalmazással vádoltak. Valójában mindkettőjüket „törölték”, mert ma már elítélt bűnözők. Vagy Roseanne Barr, aki egy rasszista tweet után elvesztette a tévéshow-ját. Az ő bűncselekményeik elég súlyosak voltak ahhoz, hogy helyrehozhatatlanul károsítsák a karrierjüket. 

Szóval érdekes megfigyelni, hogy van, akit elsöpör a Cancel Culture, még másoknak elég csak meghúzniuk magukat egy időre.

Megosztom: