Élet

Most holttesteket rajzolnak -Ilyen hatással van a gyerekekre, hogy végignézték az izraeli-gázai konfliktust

Megosztom:

Állandó halálfélelemben élnek.

Borzalmakat néztek végig

Lehet, hogy a légicsapások véget értek, de a trauma tovább él. A gyerekek, akik korábban játszottak és nevettek, megismerték a halálfélelmet, és a pusztulást.

“Most már a legkisebb zaj is megrémíti, és attól tart, hogy ez újabb izraeli légicsapás lehet” – mondta Yousef, egy gázai apuka a kislányáról az NBC Newsnak.

Khan Yunisban, egy városban, ami a régóta elszegényedett és elzárt Gázai övezet déli részén található, Fadi Ali Abushammala elmesélte, hogy a festést a fiai figyelemelterelésére használta. Most holttesteket rajzolnak. “Megkérdeztem a gyerekemet: >>Mit festettél?<< Mire azt válaszolta, hogy >>ez egy halott ember, és a fia, aki siratja<<.”

A Gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a konfliktus során elhunyt 243 ember közül 66 gyerek volt. A sűrűn lakott övezetben élők különösen ki voltak téve a támadásnak, révén, hogy nincsenek óvóhelyek.

“Mindenki a biztonságos helyek hiányáról beszél” – magyarázta Dr. Samah Jabr, a palesztin egészségügyi minisztérium mentálhigiénés egységének vezetője. – “Nincsenek bunkerek. Az emberek nem tudják, hová bújjanak.”

Addig Izreal

A Hamász rakétatámadásai is félelmetesek, de Izraelnek átfogó rendszere van a polgárai védelmére. Minden középületnek – például a bevásárlóközpontoknak, kórházaknak, imaházaknak és a színházaknak – menedékhellyel kell rendelkezniük, és az ország déli részén található néhány játszótérnek is. A modern lakásokban is építenek ilyeneket, a városokban pedig nyilvánosak is működnek. Ezenfelül ott van a Vaskupola védelmi rendszer, ami a legtöbb rakétát megsemmisítette.

Mentális hatása van a gyerekekre

Lucia Elmi az UNICEF különleges képviselője Palesztinában elmondta, hogy Gázában minden harmadik gyereknek mentális segítségére és pszichológus támogatásra van szüksége. De a mostani konfliktus miatt ez a szám megnőhetett.

“Nehéz meggyőzni őket arról, hogy a jövő fényes” – keseredett el Asad Ashour oktatási koordinátor. Mindketten megfigyelték, hogy a határ mindkét oldalán élő gyermekek gyenge koncentrációval, rémálmokkal, személyiségzavarral, és állandó halálfélelemmel küszködnek.

„Amikor elmész egy parkba, élvezed. Nem gondolsz arra: >>Lehet, hogy egy rakéta a fejemre hullhat<<, de nekik mindig résen kell lenniük. Ez a rendszer pedig kimerítő ”- mondta Lahad.

Forrás: NBC News

Megosztom: