Élet

IQ vs. EQ-Melyik a fontosabb?

Megosztom:

Te melyiket érzed erősebbnek?

Meg fogsz lepődni a válaszon

Biztos ti is sokszor érzitek úgy, hogy az agyatok csatázik a szívetekkel. Vajon melyikre hallgassak? Kérdezzük sokszor magunktól. Nem könnyű. Talán ezek a legnehezebb kérdések életünk során, de végül valahogy mindig eldől a dolog, vagy ebbe vagy abba az irányba. Ráadásul egyre többször dobálózunk az IQ és EQ kifejezésekkel, mert manapság szinte már divatos használni. De tudjuk-e valójában mit is jelentenek?

Zanzásítva, az IQ az értelmi intelligenciahányadost, az EQ pedig az érzelmi intelligenciánkat jelöli. De ez nagyon nem lerendezhető annyival, hogy aki érzelmes ember az magas EQ -val is rendelkezik, mert ez nem biztos, hogy így van. Akkor mi az igazság?

Először is meg kell néznünk a tényezőket, amik alkotják az IQ-t és az EQ-t. Előbbibe tartozik az általános lexikai tudásunkon túl a memóriánk, a munkamorálunk, a minőségi érvelésünk, a beszédképességünk folyamatossága, a vizuális és térbeli ingerekre való reagálásunk, a világról való tudásunk, a rövid és hosszútávú memóriánk. Még az EQ az érzelmeink felismerésére való képességünk, az empátiára való hajlamunk, a másokkal való szociális kapcsolataink, az érzelmeink kontrollálása, a másokhoz való kedvesség és a kommunikációnk milyensége mind szóban, mind írásban.

Ezek közül vajon az általános életünkben melyiknek vesszük nagyobb hasznát?

Erről megoszlanak a vélemények, de pszichológusok szerint mindkét intelligencia fajta nagyjából 50-50%-ban egyformán fontos, ahhoz, hogy igazán sikeres emberek tudjunk lenni az életben. Kutatások bizonyítják, hogy akinek az EQ-ja kiemelkedően magas, azokból jó vezetők válhatnak, mert mindig figyelembe veszik az emberi psziché és lélek dolgait is, magas az empatikus képességük másokkal szemben. Akik viszont magas IQ-júak, azokból vezéregyéniségek válhatnak majd nagy eséllyel.

Egyértelműen tehát nem lehet csak az egyik vagy a másik fajta intelligenciát előnyben részesíteni, hisz mindkettő kell egy jóérzésű, jólelkű, kifinomult, intelligens életszemlélethez. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy ma már egyre több cég is alkalmazza azt a bevett gyakorlatot, hogy az állásinterjúikon nem csak IQ tesztet csináltatnak a jelentkezővel, de EQ -t is.

Forrás: Werywellmind

Megosztom: