Élet

Nyáron csökkenhetnek a koronavírusos esetek Európában

Megosztom:

Remélhetőleg nyaralhatunk idén.

Javulnak az adatok Európában

A kontinensen javul a helyzet, gyorsul az oltási program, egyre többen szerezték meg a védettséget, javulnak az adatok az országokban. Vagyis egyre nagyobb az esélye, hogy viszonylag normális nyarunk lehessen, akár egy külföldi kiruccanással együtt.

Remény van a turisztikai ipar újjászületésére, ami egyedül Spanyolországban és Olaszországban a bruttó hazai termék 13%-át teszi ki, és a pandémia jóformán teljesen elpusztította.

“Nem 2020-ról beszélünk. Mától kezdve beszélünk” – mondta Guglielmo Miani a Los Angeles Timesnak, a milánói montenapoleonei luxus bevásárlónegyed elnöke, ahová az európai és amerikai turisták elkezdtek visszatérni. A remény az, hogy az ázsiai turisták követni fogják őket a következő évben.

Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési Központ szerint a múlt héten Európában a legnagyobb mértékben csökkent az új COVID-19 fertőzések és halálozások száma bármely más régióhoz képest, miközben a felnőttek körülbelül 44%-a kapott legalább egy adag vakcinát.

Az adatok sokáig nagyon rosszak voltak Európában, köztük Magyarországon is. De most egyetlen európai ország sem tartozik a 100 000 emberre jutó új esetek 10 “legjobbja” közé. És csak Grúzia, Litvánia és Svédország van a “legjobb” 20 között.

Most Ázsia van bajban

De a vírus Délkelet-Ázsiában, valamint Latin-Amerika nagy részében terjed, és a Maldív-szigeteket és a Seychelle-szigeteket a múlt héten különösen erősen sújtotta. Dr. Michael Ryan, a WHO vészhelyzetekért felelős vezetője arra figyelmeztetett, hogy mivel a globális helyzet továbbra is „törékeny és ingatag”, Európa korántsem lélegezhet fel. “Az idő előtti enyhítő intézkedések hozzájárultak ahhoz a hullámhoz, amit 2020-ban és 2021 első negyedévében tapasztaltunk” – figyelmeztetett. “Tartanunk kell a szabályokat, miközben arra törekszünk, hogy növeljük az oltások elterjedését.”

Indiai mutáns

Európa számára a legnagyobb aggodalom az Indiában észlelt rendkívül fertőző változat, ami térdre kényszerítette az országot, és Nagy-Britanniában egyre jobban terjed. A brit kormány bejelentette, hogy az indiai változat az összes új fertőzés 50-75%-át teszi ki, és késleltetheti a hátralévő korlátozások feloldására vonatkozó terveket. “Ha bármit megtudtunk erről a vírusról, az az, hogy ha néhány eseten túl terjedni kezd, akkor nagyon nehéz megfékezni” – mondta Lawrence Young, a Warwicki Egyetem virológusa. “Néhány eset észlelése után is csak rendkívül szigorú helyi korlátozások akadályozzák meg a vírus terjedését.”

Az oltások továbbra is nagyon hatékonyak ezzel a variánssal szemben, de az emberek számára fontos a teljes immunitás biztosítása, ami a legtöbb esetben két oltást jelent.

De mindez nem akadályozza meg az országokat abban, hogy elkezdjenek nyitni a turisták felé. Egyes országok már bejelentették, hogy kik látogathatják őket.

Forrás: Los Angeles Times

Megosztom: