Egyéb

Hogyan befolyásolta George Floyd halála az életet?

Megosztom:

Sok minden változott a történések óta.

George Floyd már több, mint egy éve meghalt, azóta pedig sokat változott a világ. Joe Biden, az amerikai elnök az egyéves évfordulón vendégül látta a férfi családját, most pedig összeszedtünk néhány dolgot, ami azóta történt a világon.

Globális felháborodás

George Floyd halála nem csak Amerikát rázta meg, hanem az egész világon tüntetés hullámot, és tiltakozást váltott ki a rendőri brutalitás és a faji megkülönböztetés ellen. A Black Lives Matter mozgalmat azóta mindenhol ismerik, és akadnak támogatói az egész világon.

A történések után 50 ország városai tartottak demonstrációt.

Eltűnő szobrok

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a demonstrálók ledöntik a rabszolgasághoz kötődő emberek szobrait és emlékműveit. Bristolban egy 17. századi rabszolgakereskedő, Edward Colston szobrát dobták a kikötőbe. Azóta kihalászták, és egy múzeumba került.

Az Egyesült Államokban Christopher Columbus szobrát rongálták meg, majd lebontották. Egyesek azzal érvelnek, hogy a szobrok eltávolításával törlik a történelmet – mások azt mondják, hogy inkább múzeumba tartoznak, mintsem az utcákra.

Változások a rendőrségen

A rendőrség is óriási változáson ment keresztül. Egyrészt vádat emeltek a gyilkosságban részt vevő rendőrök ellen, másrészt a módszereiket is újra kellett értékelniük.

Többen szólalnak fel

Csak úgy, mink korábban a Me too, a Black Lives Matter ügyében is többen szólaltak fel. Sokan a sztárok közül sem hagyták szó nélkül, de egyre többet beszélünk a mindennapi rasszizmusról és a diszkriminációról.

Eltűnő programok

A “faji szempontból érzéketlen” vagy nem megfelelő karaktereket tartalmazó tévéműsorokat eltávolítják a streaming szolgáltatásokból – bár sokan azt állítják, hogy a korábbi korszakok vígjátékát nem szabadna a mai mércével értékelni.

Forrás: BBC

Megosztom: