forrás: pinterest
Egyéb

A színek igazi varázsa

Megosztom:

A legfényesebb és legélénkebb színek amiket valaha láttunk!

A színek új élete

Elsőre úgy tűnhet, hogy a művészetnek és a tudománynak nem sok köze van egymáshoz. Sőt, teljesen ellentétes fogalmak. Azonban, egy új színezési technika nagyon is összehozza a két ágat.

A technika olyan színek előállításán alapszik, amik 100%-ban természetesek, a természetből inspirálódtak és a környezetet sem szennyezik. A gyűjtőneve ezeknek a színeknek “Tiszta struktuális színek” vagy más néven, A világ legfényesebb és legélénkebb színei.

Andrew Parker egyik képe. Forrás: CNN

Ezeket a színeket nanorészecskékből állítják elő, olyanokból amik visszaverik és szétszórják a rájuk eső fényt, így születnek meg azok a lenyűgöző színárnyalatok is, amiket a természetben látunk. Gondoljunk csak a víz alatti élővilágra, az egzotikus madarakra vagy a színes pillangókra. Ezt a technikát a Lifescaped fejlesztette ki ami egy laboratórium és stúdió egyben, vezetője pedig a művész és tudós Andrew Parker.

Londonban kiállítást is rendeztek ezekből a színekből, ahol maga a kiállítóterem falai feketék voltak, így még jobban érvényesültek a káprázatos és vibráló színek. A Nagy Bummtól természeti jelenségekig mindent lehetett látni a kiállított képeken.

Parker másik képeinek egyike. Forrás : CNN

Elkötelezett természetvédő

Parker természetes színek iránti szeretete onnantól datálódik amikor Ausztráliában dolgozott tengeri organizmus kutatóként. A korallokat tanulmányozta mikroszkopikusan, amikor meglátta a nagyon apró mikrorészecskéiket amik visszaverik a fényt és így alkotják a színeket. “A színérzékelés az emberek fejében is csak elektromágneses hullámok sokasága, amiket különböző színeknek érzékel az agyunk.” -mondja Parker.

A tudós azért is áll ki emellett a színtechnika mellett, mert a hagyományos olajfestékek és vízfestékek tele vannak adalékanyagokkal és nem csak a bolygót szennyezik, de a szervezetünket is. Akár arról a festékről van szó, amivel épületeket festenek, akár egy vászonra kent művészi alkotásról. A sima festékek tartalmaznak formaldehidet, acetont és benzolt is, amik semmilyen szempontból nem egészséges anyagok.

Parker most azon dolgozik, hogy az új technikával előállított természetes festékanyagok kereskedelmi forgalomban is kaphatóak legyenek idővel és ezzel óvjuk a bolygót és az egészségünket is.

Forrás: CNN

Megosztom: