Színes

Kína: Az országok egy kis csoportja nem irányítja a világot

Megosztom:

Nem tetszik, hogy a G7 diktálni akar.

Kína visszaszólt

Kína határozottan figyelmeztette a G7 vezetőit, hogy azok a napok már elmúltak, amikor “kis” országcsoportok döntötték el a világ sorsát. A Népköztársaság megjelenését mint vezető globális hatalmat az utóbbi idők egyik legjelentősebb geopolitikai fordulópontjának tartják a Szovjetunió 1991-es bukása mellett, ami véget vetett a hidegháborúnak.

“Régen elmúltak azok a napok, amikor a globális döntéseket egy kis országcsoport diktálta” – mondta a londoni kínai nagykövetség szóvivője. “Mindig úgy gondoltuk, hogy minden nagy vagy kicsi, erős vagy gyenge, szegény vagy gazdag ország egyenlő, és hogy a világügyeket minden ország konzultációja útján kell megoldani.”

A szóvivő szerint az egyetlen érvényes globális rendszer az Egyesült Nemzetek elvein alapuló nemzetközi rend, és “nem a kevés ország által megfogalmazott úgynevezett szabályok”.

A G7 tart Kínától

Az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból, Franciaországból és Japánból álló csoport vezetői szeretnék megmutatni a világnak, hogy a leggazdagabb demokráciák alternatívát kínálhatnak Kína növekvő befolyására. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólította a vezetőket, hogy egységes megközelítéssel álljanak elő a Népköztársaság által támasztott kihívásokkal szemben – mondta egy forrás.

A G7 azt tervezi, hogy olyan fejlődő országoknak kínál fejlődő infrastruktúra-rendszert, amik vetélytársai lehet Hszi Csin-ping rendszerének.

Forrás: Reuters

Megosztom: