forrás: pinterest
Egyéb

Tudósok rájöttek, hogy képesek a sarki fényt mesterségesen is létrehozni

Megosztom:

Hihetetlen felfedezés!

A NASA is meglepődött

A sarki fény, az egyik legszebb és legkülönlegesebb fényjáték amit a természet alkotott. Ha Izlandon vagy Finnországban jársz, akkor már nagy eséllyel volt szerencséd ezzel az égi fénycsodával találkozni. Ha viszont mégsem, ne szomorkodj, mert 1: még láthatod, 2: mesterségesen is létrehozható.

Olyan sebesség, amit elképzelni is nehéz

Bizony, az Aurora Borealis( mert ez a hivatalos neve), nem más mint, a geomagnetikus viharok következtében létrejövő elektromágneses hullámok összessége. Az elektronok felgyorsulnak ezek közben a mágneses hullámok közben, így keletkezik a fényshow. Iowai kutatók kezdték el tanulmányozni a jelenséget és kialakítottak egy alagút szerű mesterséges hosszú kamrát, amivel a Föld mágneses mezejét modellezték. Ebben imitáltak egy plazmát ami az űrbeli plazmákhoz hasonló és egy antennát is hasznosítottak a kísérlethez. Így létrejött egy 45 millió mérföld/órás sebesség amilyen sebesség létrehozza ezt a fényjelenséget.

Tudósok szerint még a NASA-nak is segítségére lehet ez a kutatás és kísérlet mert sokmindent megtudtak az elektromágneses mezőről és a fények kapcsolatáról, ami az űrkutatásban is hasznos lehet és segíthet jobban megérteni az időjárási jelenségeket is.

Forrás: CNN

Megosztom: