Odaát

Visszatérünk a Holdra vizet keresni

Megosztom:

Újabb missziókat terveznek.

Holdra szállás 2.0

Csaknem 40 éve volt a Holdra szállás, és most úgy tűnik, hogy az emberiség visszatér a hozzánk legközelebbi égitestre. 2013-ban, amikor a kínai Chang’e 3 lander megérintette a hold felszínét, robbanásszerű lett az érdeklődés a Hold iránt. A NASA, Kína, sőt magánvállalatok is versenyeznek, több tucat robot- és emberi küldetést terveznek. Az elkövetkezendő évtizedben a dolgok sokkal zsúfoltabbak lesznek odaát.

“Tudjuk, hogy a Holdnak vannak olyan potenciális erőforrásai, amelyek hasznosak lehetnek az űrkutatáshoz” – mondja Ian Crawford, professzor. – “Különösen vízjég kráterek a sötét, árnyékban lévő oldalán.”

A Földdel ellentétben a Hold tengelye nem dől nagy szögben, így a Nap folyamatosan az egyik oldalát süti. Ezzel hosszú, állandó árnyékokat hozva létre a környező kráterekben. Több milliárd évig elrejtve a Nap elől, a hőmérséklet ezekben a kráterekben elég alacsony ahhoz, hogy a jég képes legyen túlélni, és ez felkeltette az érdeklődést.

“A víz rendkívül hasznos anyag az űrkutatáshoz” – mondja Crawford. „Ez az élet követelménye, de oxigénre és hidrogénre is bontható. Kombinálva hasznos rakéta-hajtóanyag. ”

Míg úgy tűnik, hogy mindkét pólusnál van víz, leginkább a déli részen koncentrálódik. Az azonban nem világos, hogy a jég milyen formát ölt. “Még mindig a keresés kezdeti szakaszában vagyunk” – mondja Crawford. “Nem tudjuk, hogy itt-ott nagy jégtömböket kellene vizsgálnunk, vagy csak apró, mikron nagyságú jégszemeket.”

Akad kihívás bőven

Bár sok missziót terveznek, ezek nem lesznek mentesek a kihívásoktól. Eddig a legtöbb a napsütötte oldalát érintette, ahol a napelemek könnyen táplálják az energiát. Sokkal bonyolultabb ott, ahol állandó sötétség van.

Hosszabb távon lehetséges lenne a vas és titán kinyerése a holdkőzetekből. De nem minden lehetséges holdi erőforrást lehet ilyen egyszerűen megszerezni. Becslések szerint egymilliárd tonna hélium-3, a potenciális üzemanyagforrás található a felszínén, de ennek kinyeréséhez hatalmas ipari komplexumra lenne szükség, ami nem valószínű a következő évszázadokban.

Forrás: Science Focus

Megosztom: