forrás: pinterest
Élet

Franciaország az ingyenes tömegközlekedéssel kísérletezik

Megosztom:

Jó lenne itthon is egy ilyen teszt.

Az emberek támogatják a kezdeményezést

Dunkirkben, 2018 óta ingyenes a tömegközlekedés 18 buszjáraton. Az utasok 48%-a sokkal szívesebben közlekedik tömegközlekedéssel, mint autóval, ráadásul így az autók kipufogójából jövő gázt is jelentősen lecsökkentették és védik a környezetet is. “Nagy siker és van rá igény”- mondja Arnaud Passalacqua, a párizsi közlekedési egyetem egyik professzora.

Hamarosan ez lesz az általános mód?

Az ingyenes tömegközlekedési modell ugyan az olyan kisebb városokban, mint Dunkirk, nagyon is bejött, de megoszlanak a vélemények, hogy az olyan nagyobb városokban is életképes lehetne-e ez a dolog, mint pl Párizsban vagy Londonban. Egyébként nem Dunkirk, az első város a világon, aki az ingyenes tömegközlekedéssel próbálkozik. Észtországban, Tallinban, már 2013 óta így van.

Párizsban úgy próbálkoztak az ingyenességgel, hogy a hétvégékre korlátozták azt. Az általános bevezetésével az ingyenes tömegközlekedésnek az lenne a hátránya, hogy jelentős bevételkiesés történne a jegyértékesítés szférájában, de ezen is dolgoznak már, hogy mindenkinek jó legyen.

Forrás: BBC

Megosztom: