Élet

Muszáj viselned melltartót a munkahelyeden?

Megosztom:

Előírhatja a főnök?

Lazább öltözködés lett a megszokott

Az emberek munkahelyi öltözködése egyre hétköznapibbá vált – különösen a COVID-19 járvány idején. A blúzok, blézerek, magassarkú cipők ideje lejárt. A home office a dolgozók számára meghozta a szabadságot, és sokan ezt nem tervezik elengedni. Egy májusi, 1000 munkavállalóra kiterjedő felmérésben a résztvevők csaknem fele mondta azt, hogy a munkahelyén is kényelmesebb öltözködést tervez.

De megtehetik ezt az emberek? Az egyik legmegosztóbb ezen a téren a melltartó, amit sokan gondolnak felháborítónak, ha egy nő elhagy a minden napokban.

A munkához kell melltartót viselni?

A munkáltató megszabhatja a megfelelő öltözködési szabályokat. A munkahelyen a ruhák nem csak ruhák, hanem megmutatják, hogy a munkáltató milyen munkahelyet akar teremteni. A nagyobb kérdés inkább az, hogy mennyire következetesen alkalmazzák az öltözködési szabályokat.

“A melltartó és a szabadon hagyott mell küzdelmében a munkáltatók megkövetelhetik a teljes elfedettséget, de vigyázniuk kell arra, hogy pontosan fogalmazzanak, és hogy hogyan teljesítik az alkalmazottak” – mondta Susan Scafidi, a Divatjogi Intézet alapítója és tudományos igazgatója a HuffPostnak.

Lehetnek olyan öltözködési előírások, amik nemenként eltérnek. “Ha a férfiaknak öltönyt és nyakkendőt kell viselniük, a munkáltató előírhatja, hogy a női munkavállalók is hasonló típusú üzleti öltözetbe öltözzenek” – mondta Jeffrey Kimmel, ügyvéd.

Magyarországon nincs részletes törvény a munkahelyi öltözködésről, de New Yorkban például nem lehet a nemek alapján különböző követelményeket támasztani az emberek felé. Vagyis vagy minden alkalmazottnak kötelező melltartót viselni, beleértve a férfiakat is, vagy senki sem kötelezhető rá.

Ha orvosi okokból nem viselhetsz melltartót, mint például egy nemrégiben végzett műtét, a munkáltatónak el kell fogadnia.

A látható bugyi vonalakat szintén nehéz lenne betiltani

Kimmel szerint „valószínűleg nem jó ötlet, ha egy munkáltató ilyen konkrét politikát folytat, mivel ez nyilvánvalóan nem semleges.” Ebben az esetben a férfiaknak nincsenek korlátozásaik abban, hogy valaki láthatja-e az alsóneműjüket, vagy hogy viselnek-e alsóneműt egyáltalán.

Világos öltözködési szabály nélkül a kérdés jogilag szürke területté válik. Scafidi szerint egy olyan homályos kijelentést kell értelmezni, mint a „nem megfelelő öltözködés”.

Forrás: HuffPost

Megosztom:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük