Élet

Nem létezik olyan, hogy “szerelemféltés”

Megosztom:

Az erőszak nem érdemel romantikus felhangot.

“Szerelemféltésből elkövetett…ilyen nincs

Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítvány Facebook oldalán találkoztam most több poszttal is, ami arról szól, hogy nem létezik olyan, hogy “szerelemféltés”. Én is gondolkodtam már ezen nem is egyszer, hogy miért hívjuk “szerelemféltésnek” az olyan gyilkosságokat, vagy bűntetteket, ahol valaki állítólagosan a szerelem nevében követ el szörnyű dolgokat. Mert ha belegondolok, és én szeretek valakit, semmiféleképpen nem tudnám bántani. Aki ezt mégis megteszi az nem szeret, az birtokolni akar.

“A szerelem nem birtoklás, a >>kiváltó ok<< tehát itt sem szerelemféltés volt, hanem birtoklási vágy, esetleg az egyedül maradástól való (akár kóros) félelem. El ne higgye senki, hogy aki bárkit bánt, az szeretetből teszi” – olvasható az egyik legutóbbi posztjukban, és ez a két mondat tökéletesen leírja, hogy miről van szó.

Aki szeret, az nem bánt

Ha tényleg szeretjük a másikat, el is tudjuk engedni, legyen itt szó egyébként akár szerelemről, baráti, családi és egyéb kapcsolatokból. Ha úgy gondolja valaki, hogy tőle elvették a szerelme tárgyát, ha úgy érzi, hogy neki jár egy illető, ott valami nincs rendben. Ilyen esetben egy mérgező kapcsolatról van szó, ami egy pillanatig sem arról szól, hogy szeretik egymást, hanem az egyik fél úgy érzi, hogy neki joga van a másikhoz, ami pedig óriási veszélyeket hordoz.

Egy ilyen kapcsolat sokszor bántalmazó, fizikailag, szexuálisan vagy lelkileg. Legtöbbször tragédiába fullad, ezért mindazokkal, akik ilyen kapcsolatban éltek/élnek, és szerencsésen megúszták élve, remélhetőleg, sérülések nélkül, rájuk nézve rettentő degradáló és fájdalmas az ilyen eseteket “szerelemféltésnek” nevezni.

“Rám támadt. Talpig maszkban. Belökött az ajtón, a földre nyomott. Gyorskötözővel hátrakötözte a kezemet. A lábamat is összekötözte. Elkábított. Meztelenre vetkőztetett. A kádba vonszolt. Maró lúggal megcsonkított. Mert >>féltette a szerelmét<<. Leírták néhány újságban, de volt, hogy hivatalos iratban is. Ezt kérem felejtsék már el végre, mert ezt olvasni is borzalom, minden párkapcsolati erőszak áldozatának és hozzátartozójának” – írja Renner Erika egy posztban, akit a “lúgos orvos” által elkövetett szörnyű támadás áldozataként ismert meg az ország.

Legyünk hát egy kicsit együtt érzőbbek, és felejtsük el a “szerelemféltés” kifejezést. Kezdjük azzal, hogy mi újságírók, nem használjuk ezt a kifejezést többet.

Megosztom: