Élet

Most kiderül: A sok guggolás vajon árt a térdünknek?

Megosztom:

A sportot sem mindegy hogyan csináljuk.

Figyeljünk testünk jelzéseire

Vannak dolgok amik bár egészségesek, mégis okozhatnak egészségügyi problémákat, így érdemes figyelnünk a testünk jeleit. A sport önmagában egészséges, de ha mondjuk guggolás közben fáj a térdünk, akkor nem érdemes erőltetni.

Mit mond a szakértő?

Egy sportszakértő és ortopéd szakorvos, Paul Lee professzor azt nyilatkozta, hogy ez nem lehet akadálya a sportnak, csak meg kell találni a megfelelő mozgásformát a kellő rendszerességgel, de úgy, hogy az ne terhelje túl az ízületeinket. Ő például azt gondolja, hogy ha fáj a térdünk guggolás közben, akkor valószínűleg rosszul csináljuk a gyakorlatot.

“A guggolás, mint alapelem elég sok sportban megtalálható, így nem igazán lehet kikerülni azt. Erősít és szálkásít a mozdulat, az alhasunkra és a fenekünkre is jó hatással van.”

Mégis érdemes figyelembe vennünk fizikai adottságainkat közben. “Ha rövidebb a lábunk, lehet, hogy sokkal megerőltetőbb számunkra a guggolás, mint azoknak, akiknek hosszabb. A sípcsontunk és a combcsontunk hosszúsága meghatározó, mert minél hosszabbak ezek a csontok, annál kevésbé kell előre hajolnunk és megerőltetni magunkat. Ilyenkor a térdünkre gyakorolt nyomás 7x-esen erősebb, mint a testsúlyunké. Érdemes mindenképp pihenőt hagyni a csontozatunknak és az izmainknak is, így én csak 2,3 alkalommal javaslom hetente az aktív guggolást.” -mondja Paul Lee.

Forrás: Metro

Megosztom: