Élet

Apák, akik újragondolják az életüket a pandémia után

Megosztom:

Változtatni akarnak.

Meglátták, mi folyik otthon

A COVID-19 járvány előtt Jake Schuldies azt hitte, hogy valóban sokat segít otthon. Több mint heti 55 órát dolgozott – de imádta a 9 éves fiát és a nevelt gyermekeit, úgy gondolta, hogy a házasságában „eléggé egyenlő” a munkamegosztás.

Aztán Schludies otthonról kezdett dolgozni, ekkor értette meg igazán, hogy mennyi minden történik még távol van. “Rájöttem, hogy életem nagy részét azzal töltöttem, hogy otthoni életemet a karrieremhez igazítottam” – mondta, de ez a pandémia alatt megváltozott, és nem is akarja, hogy olyan legyen, mint régen.

“Büszke vagyok arra, hogy hétvégén kenyeret sütök, az otthon lévő kertre, arra, hogy gyermekeinket táborba viszem. Büszke vagyok, hogy ott voltam, részt vettem a szülői értekezleteken”- mondta. “Úgy látom, hogy a családunk most sokkal összetartóbb.”

De még így is az otthon dolgozó anyáknak kétszer nagyobb valószínűséggel volt a házimunka az elsődleges feladata, mint az apáknak. Össze kellett hangolniuk a házimunkát, a saját állásukat, és emellé még társult a digitális oktatás is.

De rengeteg apa is változott. Miután új és mélyebb lett kapcsolatuk a gyermekeikkel és a partnereikkel, nem szándékoznak visszatérni a pandémiát megelőző rutinjukhoz. A világjárvány során készített felmérések szerint az apák közel 70%-a azt állítja, hogy közelebb érzi magát gyermekeihez, mint korábban.

Ugyanez a helyzet David Armstronggal, egy 41 éves háromgyermekes apával. Sokat dolgozott és gyakran utazott. A koronavírus miatt home office-ból dolgozott, és segítette gyermekeit a virtuális órákon. Armstrong azóta munkahelyet váltott, részben azért, hogy csökkentse az utazást, hogy továbbra is otthon lehessen. “Itt voltam, amikor este 8 volt, és egyik gyerekem azt mondta: >>Apa, nem tudok aludni.<< Két órát ültünk, és csak beszélgettünk” – mondta.

Boldogabb apák

Csodálatos például, hogy ennyi dolgozó apa (egy felmérés szerint mintegy 70%) boldogabbnak és egészségesebbnek érezte magát otthon a pandémia latt. De a dolgozó anyáknak csak 40%-a mondhatta ezt el magáról.

Azért mégis van ok a bizakodásra. Már a világjárvány előtt is nőtt az otthon tartózkodó apák száma. És általában ma sokkal valószínűbb, hogy részt vesznek a gyerekek életében, mint az előző generációk, bár a nők még mindig aránytalanul soknak érzik a gyerekek nevelést és a háztartás vezetését.

Forrás: HuffPost

Megosztom: