Színes

Bennszülött sírokat találtak Kanadában

Megosztom:

Újabb szörnyű felfedezés.

Integráció vagy népirtás?

Több száz jelöletlen sírt találtak egy iskola helyén, ahol kanadai őslakosokat oktattak.

Kanadai őslakos csoportok vezetői felszólították a pápát, hogy kérjen bocsánatot a Saskatchewan-i lelet nyomán, mert a római katolikus egyházat gyanúsítják sírkövek eltávolításával.

Fotó: AFP

751 holttestet fedeztek fel ott, ahol 1899-től 1997-ig működött egy iskola, ami az őslakosok átnevelésén munkálkodott. “A radarral végzett kutatás 751 “találatot” eredményezett, ami azt jelzi, hogy legalább 600 holttestet temettek el a környéken” – mondta Cadmus Delorme, a Cowessess vezér.

Justin Trudeau miniszterelnök kijelentette, hogy „borzasztóan elszomorította” az új felfedezés, és elmondta az őslakosoknak, hogy „a sérelem és trauma, Kanada felelőssége”.

A feltárás még folyamatban van, így nem világos, hogy hány holttest tartozik gyerekekhez. A helyszínen lévő iskolát a katolikus egyház működtette, az ilyen iskolák pedig mára már közismerten kegyetlen módszereket használtak az átnevelésre, amit nem minden gyermek élt túl.

Kegyetlen módszerek

A 19. századtól az 1970-es évekig több mint 150 000 bennszülött gyermek volt kénytelen állami finanszírozású keresztény iskolákba járni, amik többségét római katolikus misszionárius gyülekezetek működtették, a kanadai társadalomba való asszimilációjuk miatt.

A kanadai kormány elismerte, hogy a fizikai és szexuális bántalmazás tombolt az iskolákban, a diákokat azért verték meg, mert anyanyelvüket beszélték.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Forrás: Metro

Megosztom: