Egyéb

Ezekre figyelj, ha napszemüveget vásárolsz

Megosztom:

Drága vagy olcsóbb is elég?

A napszemüveg nagyon kedvelt kiegészítő, de fontos szerepet játszik a szem egészségének védelmében is.

“Sok fogyasztó stílusos napszemüveget keres a divatos megjelenéshez, azonban a divat keveset jelent, ha ezek a vadonatúj napszemüvegek nem teljesítik legfontosabb céljukat – nem védik a szemet a napsugaraktól” – mondta William T. Reynolds, optometrista. “Az AOA American Eye-Q felmérése szerint a napszemüveget vásárlók csupán fele ellenőrzi vásárlás előtt az UV-sugárzás védelmi szintjét, és csak fele visel napszemüveget elsősorban azért, hogy megvédje a szemét a napkárosodástól.”

Az UV-védelem kulcsfontosságú

A napszemüveg viselésének fő célja, hogy megvédje a szemet a nap ultraibolya sugárzásaitól, amik károsíthatják látást, és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, például szürkehályogot.

“Ha színezett lencsét vásárolsz, győződj meg arról, hogy 100%-osan UV-védett, mind UVA-val, mind UVB-vel rendelkezik” – mondta Peggy Denofa, optikus. “Ha csak színezett, akkor a pupillád kitágul, és roncsolóbb UV fényt enged át a szemnek.”

UV 400 lencsét kell keresned, ha vásárolsz, ez az ultraibolya sugárzásvédelem ipari szabványa. A drágább szemüvegek jobb lencséket tartalmaznak, valószínűbb a megfelelő védelem, de mindig ellenőrizzük, ne higgyük el feltétlenül, hogy védenek az UV sugarak ellen.

Polarizált lencsét válassz

A polarizált lencsék segítenek a visszaverődő fény szűrésében és blokkolásában, ami megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a vezetést és a szabadtéri tevékenységeket. A polarizált lencsék és az UV-védelem külön szempont, így bár a polarizált lencsékkel ellátott napszemüvegek gyakran blokkolják az UV-sugarakat, ez még nem egyértelműen adott.

Egyéb tényezők

 A speciális lencsebevonatok, mint a tükröződésgátló, a karcálló és a hidrofób hatással rendelkező darabok növelhetik a költségeket.

De ez nem azt jelenti, hogy a jó minőségű lencsékért óriási összeget kell kiadnod. Az olcsóbb napszemüveg is hatékony lehet, különösen akkor, ha megbízható optikai márkától vásárolod. A lencséknek is egységes árnyalatúaknak kell lenniük, nem lehetnek sötétebbek az egyik területen. Valamint figyelj arra, hogy torzításmentesek legyenek.

“Míg az emberek gyakran sokkal szorgalmasabban védik a szemüket az UV-sugaraktól a nyár folyamán, a téli időszakban hajlamosak elhanyagolni ezt a feladatot, annak ellenére, hogy a napsugarak a téli hónapokban károsabbak lehetnek” – jegyezte meg Reynolds. „Napszemüveget kell viselni, amikor éppen a szabadban tartózkodunk, akár dolgozunk, akár vezetünk, sportolunk, sétálunk, vagy bármit csinálunk a napon. A túlzott napsugárzás irritáló és fájdalmas rövid távú hatásokat okozhat a szemben.”

Forrás: HuffPost

Megosztom: