Egyéb

Lesz-e a kézfogás a COVID után?

Megosztom:

Megmarad vagy eltűnik?

Egy ideje nem használjuk

A pandémia kezdetén száműztük a kézfogást, de most, hogy egyre több ember kap oltást, és javulnak a számok, van-e esély rá, hogy visszatérjen?

A beszédeken és a közleményeken túl Genfben, Vlagyimir Putyin és Joe Biden csúcstalálkozójának egyik legszembetűnőbb pillanata az volt, amikor kezet fogtak – a fizikai emberi kapcsolat ritka pillanata volt ez.

Néhány nappal korábban, a G7 csúcstalálkozóján Cornwallban Biden és a többi vezető még mindig a könyöküket érintették össze.

Az Egyesült Államokban megszüntették a legtöbb COVID-19 korlátozást, és az oltott állampolgároknak azt mondták, hogy nincs szükségük maszkra – még a belső terekben sem. A társadalmi távolságtartás nagyrészt a múlté, és a korlátlan belföldi utazás is visszatért. De sok amerikai még mindig óvatos, viselik a maszkot és kezet sem fognak.

Egyes vállalatok és szervezetek színes karkötőket használnak, hogy az alkalmazottak, az ügyfelek vagy a látogatók jelezzék nyitottságukat a kapcsolattartásra: piros, sárga vagy zöld, a legóvatosabbtól a legnyitottabbakig.

Az egészségügyben dolgozók nem siratnák

Jack Caravanos, a New York-i Egyetem professzora szerint a COVID-19 “felületi érintkezés útján rosszul terjed, és lényegében egy levegőben terjedő vírus, tehát a bőrrel való érintkezés hiányának tudományos alapja vitatott” – mondta, majd hozzátette: “A közönséges nátha, az influenza és számos egyéb fertőző betegség azonban érintéssel terjed, ezért a kézfogás megszüntetése összességében pozitív közegészségügyi hatással jár.”

Ezek alapján sok szakértő nem siratná meg a kézfogást.

De “annyi minden elveszik, ha nem fogunk kezet” – gyászolja Patricia Napier-Fitzpatrick, a New York-i Etikett Iskola alapítója. “Sokat elmondhat az emberről a kézfogása. Ez a testbeszéd része – az emberek a rossz kézfogásuk miatt korábban veszítettek el munka lehetőséget.”

A szakértők szerint attól függ, hogy megmarad-e, hogy mennyire lett fontos része a kultúránknak. Most már több, mint egy éve nem nagyon fogtunk kezet, lesz egy generáció, akinek ez már nem lesz természetes, így előfordulhat, hogy el is tűnik.

Forrás: AFP News Agency

Megosztom: