Egyéb

Brexit: A nők az unióból attól tartanak, hogy elveszítik a munkahelyüket

Megosztom:

Probléma van a rendszerben a születési és a házas nevek körül.

Rossz néven regisztrálták őket

Probléma merült fel azoknál a nőknél, akik bár nem britek, de az Egyesült Királyságba mentek férjhez. Sokan nem tudták igazolni státuszukat a munkáltatójuk előtt, mert tévesen regisztrálták őket az EU elszámolási rendszerébe (EUSS) a születési nevükön – írja a The Guardian. Attól tartanak, hogy emiatt július 1-jétől jogi problémába ütköznek, amikor az uniós állampolgároknak igazolniuk kell, hogy letelepedett státuszt kaptak.

Egy francia nő, aki 1977 óta él Nagy-Britanniában, attól tart, elveszítheti az állami nyugdíját a rendszer miatt, mert nem a házastársa, hanem a születési nevén regisztrálták, de mindent a házas nevén intéz, így ismerik az orvosok, a bankja, és a hivatalok is.

Sokan nem is tudnak róla, hogy probléma lehet

“Mivel a letelepedett státusz csak a digitális nyilvántartásban látható, sok nő talán nem veszi észre, hogy olyan néven kapták meg, amit már nem használnak, amíg meg nem tagadják a jogaikat” – állítja Angela Crawley, a Lanark és Hamilton East képviselője, aki lobbizik a kormánynál a probléma kezelése végett.

“Amikor az egyik francia választóm névváltoztatást kért az EUSS dokumentációjából, azt mondták neki, hogy ezt nem lehet végrehajtani, hogy meg kell keresnie a francia hatóságokat, hogy módosítsák útlevelét” – mondja Crawley. “Ez a megoldás elfogadhatatlan.”

Azóta a Belügyminisztérium változtatott a rendszeren, de még mindig a lakosoknak kell kérelmezni a névváltoztatást, így sokan valószínűleg nem is tudják, hogy ezt kellene tenniük. Mindezt a gov.uk webhelyen tudják megtenni.

Illegális bevándorlókká válhatnak

Július 1-jétől az uniós útlevelek és iratok már nem lesznek elfogadható bizonyítékok a tartózkodáshoz Nagy-Britanniában. Ehelyett a munkavállaláshoz, bérléshez, ellátások igényléséhez vagy az ingyenes egészségügyi ellátáshoz az EU-ban született lakosoknak igazolniuk kell, hogy letelepedett státuszt kaptak.

Aki nem jelentkezik a határidő lejárta előtt, vagy aki nem jogosult a programra, július 1-től illegális bevándorlóvá válik, míg a bérbeadók és a munkaadók nagy büntetéseket kaphatnak, ha nem erősítik meg a kérelmező törvényes jogait.

Forrás: The Guardian

Megosztom: