Egyéb

A FINA nem látja szívesen ezt a márkájú úszósapkát az olimpián

Megosztom:

Rejtett diszkrimináció lenne?

Jogos a döntés vagy csak kifogás?

Nagyon úgy néz ki, hogy a feketéknek nem lehet majd egy bizonyos márkájú úszósapkát hordaniuk az olimpián, az afrohajuk speciális természete miatt.

A dolog pikantériája az, hogy ezt egy olyan sportmárka találta ki ezt az úszósapkát, aminek a tulaja maga is fekete. A Soul Cap nevű márka úszóapkái arról híresek, hogy alkalmazkodnak a viselőjük afrohajához. A FINA úszószövetség kijelentette, hogy nem lehetséges az úszósapka viselete, mert szerintük nem alkalmas úszásra. A többi fazonú úszósapkát továbbra is jónak tartják.

Van rá indokuk

Az úszószövetség azzal indokolja döntését, hogy a sapka olyan nagy, hogy nem követi a fej vonalát és ezáltal kényelmetlen és zavaró az úszásban szerintük. Aki ebben a viseletben akar indulni, kizárják az olimpiáról. A Soul Cap alapítói csalódottak, és igazságtalannak és diszkriminitaívnak tarták ezt a döntést.

A FINA kirekesztő döntése sokakban aggodalmat keltett és az a vélemény keletkezett, hogy ez sok afro-amerikai kedvét elfogja majd venni az úszástól és ,hogy induljon az olimpián. Rossz nyelvek szerint pedig többszörösen is diszkriminatív háttérre nyúlik vissza ez a döntés, mert a feketéket nem szívesen látják az úszás sportágában.

Forrás: Metro

Megosztom: