Egyéb

Rasszizmus az olimpián?

Megosztom:

A 2021-es olimpián nincs kegyelem a fekete nők számára.

Fű miatt zárták ki

Csütörtökön az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége bejelentette, hogy a 21 éves Sha’Carri Richardson 30 napos felfüggesztésre kerül, miután a tesztje marihuánában található pszichoaktív vegyület THC-értéke pozitív lett. Richardson bocsánatot kért pénteken a Today showban, és elárulta, hogy az amerikai olimpiai tárgyalások során Oregonban, ahol a marihuána legális, egy riporter arról tájékoztatta, hogy biológiai édesanyja meghalt. Ezért használta a szert.

Richardson kezelési programban vesz részt, és a 100 méteres versenyből kizárták. Felfüggesztése július 28-án ér véget, két nappal a nyári olimpia atlétikai találkozó előtt. Ha a pálya tisztviselői úgy döntenek, továbbra is részt vehet a 4×100 méteres váltóban.

Túl magas tesztoszteron

Ha ez még nem lenne elég, a namíbiai Christine Mboma-t és Beatrice Masilingit pénteken szintén kizárták, mivel az atlétikai világot irányító testület úgy ítélte meg, hogy alkalmatlanok a női versenyre, mert „természetesen magas tesztoszteronszinttel rendelkeznek”. Habár el vannak tiltva a 400 méteres versenytől, 100 és 200 méteren versenyezhetnek.

Az a szabály, ami szerint a nőket tesztoszteronszintjük alapján ítélik meg, a dél-afrikai Semenya 2009-es teljesítménye után született meg, amikor olyan gyorsan futott, ami nőként lehetetlen és csalással gyanúsították. Az Athletika Nemzetközi Szövetség intenzív vizsgálatot végzett az eset után, ami magában foglalta a „nemi ellenőrzéseket is”.

Úgy tűnik, hogy amikor a fekete női sportolók igényeinek kielégítésére irányuló kiigazításokat sürgetnek, az intézmények feleslegesnek vagy törvényellenesnek tartják őket. Legutóbb a FINA a feketék hajára készített úszósapkát tiltotta be.

Forrás: HuffPost

Megosztom: