Kenderben a jövő?
Nem csak marihuánának jó
A szakértők egyre optimistábbak a kenderrel kapcsolatban. A nagyüzemi gazdálkodástól azt remélik, hogy a természetes tulajdonságai, valamint a talaj- és víztakarékossági lehetőségei a mezőgazdasági termelők javára válhatnak, az ipar „dekarbonizálása” mellett, ami a kendertermékek széles skálájának megjelenését jelentheti.
Dr. Michael Obersteiner az Oxford Egyetem professzora elmondta: a kannabisz „talajtakarékos növénynek bizonyulhat abban az értelemben, hogy több földre lenne szükség ugyanannyi fehérje, olaj, és biomassza termeléséhez. A földtakarékosság azt jelentené, hogy nem kell a termőföld miatt az erdőkben terjeszkedni. Ez pedig jelentős kibocsátás-megtakarítást is eredményez.”
Felszívja a szén-dioxidot
Azt is remélik, hogy a növény javíthatja a talajhozamot és jelentős mennyiségű szén-dioxid felszívódását, míg a Brit Kender Szövetség (BHA) szerint számos egyéb környezeti előnyhöz is hozzájárulhat.
BHA ügyvezető igazgatója és társalapítója, Rebekah Shaman azt állítja, hogy a kender segíthet létrehozni egy „jövedelmező zöld és fenntartható gazdaságot” – ennek gyors növekedését és a talaj levegőztetésének képességét hirdeti.
Hozzátette: “Ez a világ legsokoldalúbb természetes terméke, ami helyettesítheti a fát, a gyapotot és az összes kőolaj alapú terméket.” Csak sokan elítélik a marihuána miatt, amit szintén ebből a növényből állítanak elő.
Mindezen kívül a kender rengeteg biomasszát is termel, ami felhasználható a textilgyártáshoz, és építőanyagokhoz is. Valamint viszonylag kevés műtrágyára van szüksége.
Forrás: Metro