Élet

Tippek a pollenallergia ellen

Megosztom:

Így enyhítheted a tüneteid.

Ahogy megérkezik a jó idő, és elkezdenek virágozni a növények, megérkezik az allergiaszezon is, ami rengeteg embernek nehezíti meg a minden napjait. Hoztuk néhány tippet, ami kicsit könnyebbé teheti a hétköznapokat, és enyhítheti a kellemetlen tüneteket.

Maradj a lakásban, ha szeles vagy meleg nap van

A pollenszám száraz, meleg és szeles napokon általában növekszik, ezért ha megteheted, próbálj bent maradni.

A megfelelő időben menj ki

Szintén elmondható, hogy reggel és éjjel a legmagasabb a pollenkoncentráció, így érdemes ezeket az időszakokat kerülni.

Teszteltess

Jó dolog, ha tudod, mire vagy allergiás, érdemes megcsináltatni a Prick-tesztet. Ez a bőrteszt nem vizsgál mindent, de a leggyakoribb allergéneket igen.

Figyeld a tüneteid jelentkezését

Ha olyasmire vagy allergiás, amit a teszt nem ad ki, figyeld a tüneteid. Sokat elárulhat, hogy mikor jelentkeznek. Egész évben? Néhány hónapban? De akár az egyik szobanövényed is lehet a ludas, rakd ki őket a szobádból, és lehet, hogy jobban leszel.

Szedj gyógyszert

Ha tudod, hogy mikor kezdődnek a tüneteid, érdemes már egy hónappal előtte elkezdeni szedni az allergia elleni gyógyszert.

Figyelj az állataidra

Az ágyadtól, és a szobádtól legalábbis tartsd távol, ha lehetséges. Ha nem is vagy a szőrükre allergiás, a bundájuk könnyedén összeszedi a polleneket, és így beviszik őket a lakásba.

Viselj maszkot

A koronavírus miatt biztosan van otthon, ha ki kell menned az utcára, vedd fel. A maszk segíthet távol tartani a polleneket is.

A penész is lehet a felelős

Legyél óvatos a párásítóval, mert segíti a penész terjedését, amit nagyon nehéz eltüntetni. Törekedj arra, hogy otthonodban a páratartalom 60% alatt maradjon. Bármi, ami magasabb ennél, a penész növekedését okozhatja.

Forrás: Intermountain Healthcare

Megosztom: