Egyéb

5 mítosz a naptejről

Megosztom:

Ne higgy el mindent, amit hallasz.

A melanoma, a bőrrák legveszélyesebb formája. Szerencsére vannak fényvédők, amik megvédenek minket. De lehet, hogy egyes fényvédők ugyanolyan veszélyesek, mint a nap?

Az alapozó vagy az arckrém SPF védelme elegendő

Jessica Weiser bőrgyógyász elmondta a HuffPostnak: „Általában a smink SPF 15-25-öt tartalmaz, és nem is alkalmazzák megfelelő mennyiségben. A nap elleni megfelelő védelem érdekében a smink alá önálló, széles spektrumú UVA/UVB, 30 vagy annál magasabb SPF fényvédőt kell alkalmazni.”

Télen nincs szükség

Egy másik elterjedt mítosz az, hogy csak akkor kell viselni a fényvédőt, ha meleg van, és a nap teljes erővel süt. De az UV-sugarak a nap folyamán mindig jelen vannak, és fontos, hogy egész évben fényvédőt viseljünk: “A bőrt csak napnyugta után és napkelte előtt, amikor kint sötét van, nem tesszük ki UV-fénynek” – mondta Weiser.

Elegendő reggel egyszer alkalmazni

A fényvédő száraz bőrön két órán át tart, a nedves bőrön csak 40-80 percig. Bármelyik napon, amit a szabadban töltesz, legalább kétóránként újra használnod kell.

Elég egy alacsony SPF

Ez attól függ, hogy bőröd mennyire érzékeny a napra, és mennyi UV-sugárzásnak van kitéve. Általános a 30-as faktort ajánlják.

A fényvédő rákot okozhat

Nem bizonyított jelenleg. Nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a fényvédő rákot okozhat. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az oxibenzon, a vegyi fényvédő szerek egyik összetevője, 21 napig marad az emberek véráramában, de ez nem volt közvetlenül összefüggésben a rákkal.

Forrás: HuffPost

Megosztom: