forrás: pinterest
Élet

Mennyire károsak ténylegesen az energiaitalok?

Megosztom:

Szakértők elárulták mit tesznek a szervezettel ezek az italok.

A fiatalokra különösen veszélyes

Ma már nem annyira, de volt egy időszak amikor a különféle energiaitalok fogyasztása akkora divat volt, hogy a fiatalok ezen éltek kb, és úgy itták, mint a vizet. Pedig ezek a koffeines energiaitalok még annál is egészségtelenebbek, mint gondolnád.

Egy nemzetközi felmérés szerint a 18-24 éves korosztály máig rendszeresen iszik energiitalt. Egy 16 éves fiú szervezete például annyira nem tudta feldolgozni a szóda, kávé, energiaital egymás utáni hármas kombinációját, hogy belehalt. Ez egy nagyon szélsőséges példa, és természetesen nem ez a jellemző, de ha tartósan sok energiaitalt fogyaszt valaki, tényleg nagyon rosszat tesz a szervezetével. A cukor és a koffein egy ideig felpörget ugyan ( ezért szokták sportolóknak javasolni), de olyan adalékanyagok is vannak még benne, amik nagyon károsak.

2011-ben kimutatta egy kutatás, hogy a 12-17 évesek közül 1500 serdülő kötött ki az ambulancián kifejezetten energiaital fogyasztás miatti rosszullét miatt.

Több összetevős a dolog

Amy Lee kaliforniai professzor szerint, átlagosan úgy 200 mg koffein van egy-egy energiaitalban, ami nagyjából 2 bögre kávénak felel meg. Tartós fogyastásuk alvászavarhoz vezethet ami pedig a koncentráció zavartságához és az ingerült kipihenthetetlenséghez. A túlzott koffeinfogyasztás a szívünkre és a vérnyomásunkra is hatással van, ami akár szívritmuszavart is okozhat, vagy akár hirtelen szívmegállást. Így gyerekekre és fiatalokra különösen veszélyes a tartós fogyasztásuk. A rengeteg bennük lévő cukor pedig a fogak elszuvasodásához és cukorbetegséghez vezethet.

A kevésbé ismert adalékanyagok pedig a teofilin, adenin és az azelát amik együttese kifejezetten káros a szívre. A teofilin ellazítja a tüdő kürüli izmokat. Az adenin ribózzal keverve nagyon erős szívverést okoz, az azelát pedig egy gyulladáscsökkentő szer, ami egyfajta méreg.

A szervezetünkre gyakorolt hatások a tartós fogyasztástól lehet ingerlékenység, stresszérzet, álmatlanság, elhízás. Ha az energiaitalokat alkohollal keverjük még károsabb, pedig ez az egyik “legmenőbb” trend a 18-28 évesek körében. :O Természetes, mi nem mondjuk meg, hogy mit igyatok, és nem is szeretnénk. Mindenki fogyasztott már életében energiaitalt, de a túlzásokat kerüljük el lehetőség szerint, és ne víz helyett igyuk. 🙂

Szakértők azt tanácsolják, energiaitalok helyett fogyasszunk inkább kávét, vagy zöld teát, de mindent csak mértékkel, hisz mindig ez a kulcs.

Forrás: Phillyvoice

Megosztom: