Élet

Ezért tiltakoznak Kubában

Megosztom:

Nagy bajokkal küzd a szigetország.

Tiltakozási hullám kezdődött

Óriási tüntetések zajlanak Kubában, amire még nem igen volt sor a szigeten. Az ország az egész világjárvány során komoly élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd. A trópusi nyári melegben bekövetkezett infláció és áramkimaradás súlyosbította a helyzetet. Az embereknek elege lett.

Kuba kormánya szerint a gazdasági válságot az Egyesült Államok évtizedes kereskedelmi embargója okozza, amit a Trump-kormány szigorított, valamint a Covid-19-járvány következményei. Miguel Díaz-Canel elnök hétfői beszédében kijelentette, hogy az Egyesült Államok „gazdaság elfojtási politikája” „halmozottan hat” Kubára.

De az embargó nem kizárólag a bajok egyetlen forrása. Az egyik legfontosabb tényező, ami az éveken át tartó gazdasági stagnáláshoz vezetett, az ország szovjet stílusú, központilag tervezett gazdasága és habozása piacorientált reformok elfogadására, amiket más megmaradt kommunista országok is megléptek.

Virágzó gazdaságból élelmiszerhiány

Az 1980-as években a Szovjetunió támogatásainak köszönhetően nem szűkölködtek a kubaiak. De az összeomlás után a támogatások elmaradtak, és Kuba rendkívüli nélkülözéssel és hatalmas élelmiszerhiánnyal küzdött, gazdasága több mint 35%-kal csökkent. 

Az amerikai embargó negatív hatással van a gazdaságra, korlátozza az importot és az exportot, és kockázatosabbá teszi a befektetők számára, hogy pénzt helyezzenek el Kubában. De ugyanakkor a kormány nem vette figyelembe Kína és Vietnam tanácsát a gazdasági reformok elfogadására.

Élelmiszerek és gyógyszerek súlyos hiányával szembesülve Díaz-Canel nemrégiben felpörgette a reformok ütemét, ám az átlagos kubai számára a reformok túl szerények voltak, és későn érkeztek.

Világjárvány

Kuba egy már legyengült gazdasággal lépett be a világjárvány korszakába. Donald Trump volt amerikai elnök utazási korlátozásai csökkentették az idegenforgalmat, ami a kormány második legjövedelmezőbb bevételi forrása az egészségügyi szakemberek exportja után. 

Sokan dicsérték Kuba szigorú intézkedéseit a járvány idején. De a siker a gazdaság rovására ment. Az ország nyolc hónapra bezárta határait, így turizmus nélkül maradt. A kubai amerikaiak kétségbeesetten próbáltak gyógyszereket küldeni rokonoknak ügynökségeken keresztül, de hónapokba telt, mire megérkezett, ami tovább növelte a frusztrációt, és tiltakozásokhoz vezetett.

Forrás: NBC News

Megosztom: