Élet

lllegális fakitermelésbe keveredett az IKEA

Megosztom:

A te ágyad is ezekből a fákból készülhetett.

Védett erdőket irtottak

Az IKEA valószínűleg évek óta árul olyan gyermekbútorokat, amik illegális fakitermeléshez kapcsolódó fából készültek Oroszországban, ahol a féktelen fakivágás a bolygó éghajlata szempontjából kulcsfontosságú erdőket fenyegeti – derül ki egy nonprofit környezetvédelmi csoport új jelentéséből.

Az IKEA legnépszerűbb gyermekbútorainak – köztük a Sundvik ágyak és a Flisat babaházak – felülvizsgálata azt mutatta, hogy a fenyőfa valószínűleg azoktól a szibériai orosz fakitermelő vállalatoktól származik, amik a hatalmas borealis erdők fiát vágták ki. A védett orosz erdőkből származó fa egyéb IKEA-termékekbe, valamint más nyugati vállalatokhoz is kerülhetett – közölte a Earthsight.

Óriási fafelvásárló

Az IKEA a világ legnagyobb bútorkereskedője, 422 üzletet működtet több mint 50 országban. Tavaly meghaladta a 41 milliárd dollárt a kiskereskedelmi forgalma. Emellett a világ egyik legnagyobb fafogyasztója, 21 millió köbmétert használt fel 2019-ben. Most a hírre bejelentették, hogy megszakították a kapcsolatot az érintett fakitermelőkkel.

Oroszország borealis vagy tajga erdői mentőöv a Föld számára. A tajga a bolygó tüdeje (a brazil Amazonasszal együtt). Az elmúlt évek hatalmas tüzei elpusztították az erdő jelentős részét. Az illegális fakitermelés kiszolgáltatottabbá teszi az erdőket a tűzesetekkel szemben. 2019-ben négy szibériai régióban hatalmas lángok okoztak óriási problémát.

Forrás: NBC News

Megosztom: