Odaát

Megvolt a nagy felszállás, Jeff Bezos az űrbe repült

Megosztom:

Kb. 10 percet töltött ott.

Végre teljesült az álma

Jeff Bezosnak, az Amazon 57 éves alapítójának új címet kell hozzáadnia az önéletrajzához: űrhajós.

Kedden sikeresen repült az űrbe egy rakétán, amit magán űrrepülési vállalata, a Blue Origin fejlesztett ki. A milliárdos vállalkozó történelmet írt azáltal, hogy része volt az első pilóta nélküli szuborbitális repülésnek, teljes polgári legénységgel. A várva várt misszó egyben a Blue Origin New Shepard rakétájának első legénységgel indított útja is volt.

Bezos helyi idő szerint 9 óra 11 perc körül indult el Texas nyugati sivatagától, El Pasótól délkeletre. A felszállás után a New Shepard rakéta a hangsebesség háromszorosával gyorsult fel. 250 000 láb (kb. 76 200 m) magasságban a kapszula elvált a rakétától. A hajó ezután ejtőernyőkkel ereszkedett vissza, és ismét leszállt a texasi sivatagban. Az egész repülés nagyjából 10 percig tartott.

Szuborbitális utazás

Bezos repülése szuborbitális kiruccanás volt, ami azt jelenti, hogy ő és a legénység tagjai valójában nem léptek Föld körüli pályára. Az volt a cél, hogy több mint 65 mérföld magasságba érjenek, ahol az utasok nagyjából négy perc súlytalanságot élhettek át.

Bezoshoz csatlakozott a testvére, Mark és a 82 éves Wally Funk, egykori tesztpilóta, aki egyike volt a Mercury 13 nőjének, akik az 1960-as években képzésen estek át, hogy bizonyítsák a nők is lehetnek űrhajósok. Funk mára a legidősebb ember, aki eljutott az űrbe. Az utolsó tag pedig a 18 éves holland Oliver Daemen volt, aki most már a legfiatalabb űrhajós címet viseli.

Forrás: NBC News

Megosztom: