Színes

Az Apple Watch mentette meg az életét

Megosztom:

Túl magas volt a pulzusa.

Okosóra mentette meg egy nő életét

Diane Feenstra nem gondolta, hogy nagy a baj, amikor tavasszal feszülést érzett a mellkasában. Ennek ellenére úgy döntött, hogy okosórájára pillant – férje születésnapi ajándéka volt -, hogy ellenőrizze a pulzusát. 169 dobbanás/perc volt nyugalmi állapotban. 

“Arra gondoltam, hogy talán valami történik, amit ellenőriznem kellene, de még mindig nem sejtettem, hogy szívrohamot kaptam” – mesélte a 69 éves Feenstra.

A férje azt mondta neki, hogy azonnal hívja az orvosát. Elindult a legközelebbi sürgősségire, ahol az orvos megnézte EKG-ját, és átnyújtott neki négy gyerek aszpirint, hogy rágja el őket.

Következő állomás egy kardiológiai központ volt, ahol a vizsgálatok kimutattak egy nemrégiben bekövetkezett szívrohamot és a bal elülső ereszkedő artéria elzáródását, vagyis a legnagyobb koszorúérét, ami vért juttat a szívbe. Ezt a fajtát „özvegygyártó” szívrohamnak is hívják, mert olyan sok kárt okozhat. A kardiológus felkészítette a szívelégtelenség lehetőségére is.

De az MRI kimutatta, hogy a szíve életképes, és az orvosoknak sikerült megnyitni az elzáródást. Diane Feenstra életét megmentette az Apple Watch, amiért azóta is hálás.

Női szívinfarktus

Ahogy Diane is, sok más nő sem veszi komolyan a színinfarktus jeleit, mert olyan fájdalomra számítanak, mintha egy elefánt állna a mellkasukon, pedig ez gyakran nincs így.

A nőknél gyakoribb a légszomj vagy a hányinger, hányás, mint a férfiaknál. Többször fáj a nyak, az állkapocs, a torok, a has vagy a hát.

Néhány tünet, mint a légszomj, a kimerültség, a hastáji fájdalom, akár már hat héttel a szívroham előtt is jelentkezhet, arra figyelmeztetve, hogy elzáródhatott valamelyik artéria.

Az okosóra hasznos lehet, de nem minden magas pulzusszám jelent szívinfarktust. Okozhatja stressz, ijedtség, izgulás, de akár egy fertőzés vagy megfázás is. Érdemes figyelni a többi tünetet is, és ha gyanakszunk, felkeresni egy orvost.

Forrás: Today

Megosztom: