forrás: pinterest
Élet

Ezek a gyerekek hajlamosak a fulladásra leginkább

Megosztom:

Mindig figyeljünk a gyerekre!

A vízi balesetek nyáron különösen veszélyesek

Nyáron legtöbben azért célpontba vesszük a vizeket és a hőség elől oda menekülünk. Na de itt is igaz, hogy vigyáznunk kell magunkra és társainkra is, és a vízben levés nem veszélytelen, főleg a gyerekekre nézve. Szinte egyértelműnek tűnik, hogy a kisgyerekek közt a legmagasabb a fulladások aránya. Meglepő, de ez nem így van.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia felmérése szerint a 15-19 éves fiúknál a legmagasabb a vízbe fulladások aránya. Ez több tényezőnek is köszönhető, többek közt a túlzott magabiztosságnak, az esetenkénti alkoholfogyasztásnak, a “lányoknak akarunk felvágni” attitűdnek, a figyelmetlenségnek, és sok esetben az úszástudás túlbecsülésének is.

Azoknak a száma akik vízbe fulladásos balesetbe kerülnek és akár tragikusan az életüket is elveszítik, sokkal magasabb a fiúknál 75%, mint a lányoknál. A felmérés szerint az USÁ-ban azt is kiderítették, hogy a fekete és az alaszkai 5-19 éves gyerekeknél még magasabb az arány, mint a fehéreknél ugyanebben a korosztályban. A kutatók azt tanácsolják senki ne menjen a vízbe egyedül amíg nem tud magabiztosan úszni. Még pancsikálásra se. A gyerekekben még nem fejlődött ki az az életösztön ami egy felnőttnél fulladás során reflexszerűen jön és próbál a felszínre kerülni. A gyerekek a sokktól teljesen lefagynak és szinte nem tudnak semmit tenni a fulladás ellen.

1 perc alatt is megtörténhet a baj

A felmérés szerint az 1-4 éves gyerekeknél a vezető halálok a vízbefulladás. A csecsemők is ki vannak téve ennek a veszélynek, és nem feltétlen kell ehhez medencében tartózkodniuk, ugyanis a fürdőkádban is sokan fulladnak meg. Itt jön be a szülői felelősség. Az amerikai szülők 30%-a ismerte be, hogy 1-5 percre előfordul, hogy magára szokta hagyni a gyerekét a fürdőkádban, és ekkor történhet a baj! 1 éves kortól már javasolt a gyereket úszni tanítani, szakértők szerint.

A felmérés arra is rámutatott, hogy melyik az az idősáv amikor a leggyakrabban történnek a fulladásos esetek. Délután 4 és 6 között. Ekkor vannak a felnőttek leginkább annyira lekötve a multitaskinggal, hogy vacsorát készítsenek, takarítsanak és mindenre figyeljenek, hogy a gyerekre nem tudnak 100%-ig figyelni már.

Forrás: CNN

Megosztom: