forrás: pinterest
Élet

Ezért beszélünk álmunkban

Megosztom:

Különös dolgokat mondunk ilyenkor.

Aggodalomra nincs ok

Kimutatások szerint az emberek kétharmadánál előfordul, hogy beszél álmában. Ez lehet értelmetlen motyogás, egész, értelmes mondatok, képzeletbeli párbeszéd, rövid vagy hosszú beszélgetés. De legyen bármilyen típusú is, teljesen veszélytelen dolog.

Az álmunkban beszélés jelenségét somniloquy-nak nevezik és pontosan még a szakértők sem tudják miért is történik. Sokösszetevős a dolog, közrejátszhat a stressz, az alkohol, a koffein és a túlzott érzelmesség is. Egyfajta túlcsordulása ez a szavaknak amit nappal nem tudtunk magunkból kiadni, az éjjel kerül felszínre, miközben alszunk, így ritkán az is előfordulhat, hogy olyan dolgokat is mondunk amit amúgy nem mondanánk. Az alvásunk első 2 ciklusában még értelmesebb mondatok vannak terítéken , a többi szakaszban viszont inkább értelmetlenül beszélünk, sokszor összevissza. Kutatások szerint az alvás közben leggyakrabban elhangzott szó a “nem”. Továbbá, arra is rájöttek, hogy az emberek 10%-a káromkodik is alvás közben.

Az álmunkban beszélés közben az is gyakran előfordulhat, hogy egy képzeletbeli személlyel beszélgetünk, és még szünetet is tartunk beszédünk közben ,mert várjuk a másik válaszát. Aki beszél álmában az ébredéskor erre egyáltalán nem emlékszik, és sokszor ezért nem is hiszi el, ha a másik mondja neki. Ez olyan valakinek aki velünk alszik, de ő nem beszél álmában és felébred ránk és a beszédünkre , ijesztően hathat, de pánikra nincs ok, van megoldás.

Mit lehet tenni?

Ha rendszeresen ugyanabban az időben fekszünk le és kelünk, illetve délután már nem fogyasztunk koffeint, az segíthet-mondják a szakértők. Illetve, kevesebb stressz, nyugodt alvási körülmények sem ártanak a nyugodt, beszédtelen alváshoz. 🙂

Ha azonban tartósan nem múlik el a dolog, akkor érdemes egy alvásszakértőt felkeresnünk és együtt megfejteni az okokat!

Forrás: CNN

Megosztom: