Élet

Ezért kaphatod el oltás után is a covidot

Megosztom:

A szakértők elmagyarázzák.

Nincs olyan, hogy tökéletes védelem

Mivel a koronavírus tovább terjed az egész világon, gyakran jelentenek teljesen beoltottak COVID-19-fertőződést. Szakértők szerint ezek az esetek várhatóak, és szeretnék biztosítani az embereket, hogy az oltások továbbra is rendkívül hatékonyak.

A klinikai vizsgálatok adatai azt mutatták, hogy a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, valamint a Johnson & Johnson koronavírus vakcinák rendkívül hatékonyan akadályozták meg a megbetegedéseket, de az oroszok szerint a Szputnyik V is jól teljesít.

“Vannak olyanok, akiket még két oltás sem véd meg, de enyhébb betegségben kell szenvedniük” – mondta Dr. Bill Moss, gyermekorvos, a fertőző betegségek epidemiológiájának professzora. “Az oltások valóban erősen védenek a súlyos lefolyású megbetegedés ellen, így még azok is könnyebb tünetekkel vészelik át, akik két oltás után kapják el a covidot.”

Mégis néhány, teljesen beoltott ember nagyon beteg lehet és meg is halhat. Az NBC News országos egészségügyi tisztviselőinek felmérése szerint azok, akik a teljes oltás ellenére is súlyosabban megbetegednek, általában 65 évnél idősebbek, sérült az immunrendszerük vagy más egészségügyi problémájuk van.

Hogyan kerülheted el a betegséget oltás után?

Igazából ugyanúgy, mint előtte. Gyakran moss kezet, viselj maszkot, ha zsúfolt környezetben vagy oltatlan emberek közelében tartózkodsz, és tartsd a távolságot.

“Az oltások akkor számítanak leginkább, ha a lakosság jelentős része megkapja őket” – mondta Andrew Heinrich, a Connecticuti New Haven-i Yale School of Public Health oktatója. “Minél többen oltják be magukat, az előnyök mérhetetlenül erősödni kezdenek. A legjobb dolog, amit tehetsz annak érdekében, hogy az oltás a lehető leghatékonyabb legyen önmagad és családod számára, ha mindenkit rábeszélsz magad körül.”

Terjesztheted a covidot oltás után?

Igazából nem tudják, erről még nincsenek megfelelő kutatások. Egyes szakértők szerint kevésbé, de a teljesen vakcinázott emberek is terjeszthetik a vírust, még mások szerint nekik nem kell ettől tartaniuk.

Forrás: NBC News

Megosztom: