Egyéb

Óriási a Vatikán ingatlanvagyona

Megosztom:

Luxus negyedekben is vannak birtokaik.

Először adtak ki adatokat a költségvetésről

A Vatikán átláthatóbbá akar válni, ezért most először nyilvánosságra hozta az ingatlanvagyonát. Ebből kiderült, hogy több, mint 5000 ingatlan tulajdonosa.

Pontosan két dokumentumról van szó, a Szentszék 2020-ra vonatkozó konszolidált pénzügyi kimutatásáról és a Szentszék örökség igazgatásának (APSA) első publikus állami költségvetéséről.

(Az APSA, egyfajta általános számviteli hivatal, ingatlanokat és befektetéseket kezel, fizetéseket fizet ki, valamint beszerzési irodaként és humánerőforrás-osztályként működik.)

A 30 oldalas APSA költségvetésből kiderült, hogy 4051 ingatlannal rendelkeznek Olaszországban, és mintegy 1120-szal külföldön, a világ nagykövetségeit leszámítva. Olasz ingatlanjainak csak mintegy 14%-át bérelték piaci áron, míg a többit kedvezményesen, sokat az egyház alkalmazottai számára. Körülbelül 40%-a intézményi épület volt, például iskolák, zárdák és kórházak.

A dokumentációból az is kiderült, hogy ingatlanokkal rendelkeznek befektetéseként London, Genf, Lausanne és Párizs előkelő kerületeiben.

Veszteséges a költségvetés

A kiadott külön konszolidált pénzügyi kimutatás 64,8 millió eurós hiányt mutatott 2020-ban, szemben a 2019-es 79,2 millióval. A Szentszék költségvetése magában foglalja a római katolikus egyházat, a Kúria néven ismert központi igazgatást, ami felügyeli az 1,3 milliárd tagú egyház irányítását, a globális diplomáciai képviseleteket és a médiamegjelenéseket.

Külön költségvetéssel rendelkezik a Vatikánváros, beleértve a Vatikáni Múzeumokat és a Vatikáni bankot is.

A 2020-as hiány pótlására mintegy 50 millió eurót vettek fel a Peter Pence-ből, azokból az adományokból, amik a pápát segítik a munkájának elvégzésében. A COVID járvány is súlyosan érintette az egyházat, miatta 6 millió fizető látogatótól estek el.

Forrás: Reuters

Megosztom: